Λευκωσία: Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει στο τεμάχιο «12» το άναμμα φλόγας από κυπριακό φυσικό αέριο, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Ενημερώνοντας το συνέδριο των αποδήμων για τα θέματα υδρογονανθράκων, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το άναμμα της φλόγας θα γίνει προκειμένου να ελεγχθεί η πίεση και ποιότητα του φυσικού αερίου.
Εξάλλου, ο κ. Λακκοτρύπης, τόσο σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους του μετά την παρουσίασή του όσο και στην ομιλία του ενώπιον των αποδήμων, υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ), η οποία θα καταστεί ο εμπορικός βραχίονας της κυβέρνησης σε θέματα υδρογονανθράκων, αλλά με τις σωστές δομές και τους σωστούς ελέγχους.
  
«Υπάρχει πρόθεση να γίνει το άναμμα της φλόγας για να εξετάσει (drill stem test) την πίεση και την ποιότητα του κοιτάσματος», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος στην ομιλία του προέβη σε μια αναδρομή των ενεργειών, ενώ ενημέρωσε για τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης στο θέμα των υδρογονανθράκων.

Για την επιβεβαιωτική γεώτρηση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως ελπίζει ότι τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα στα μέσα Σεπτεμβρίου. 

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν ενδείξεις, ανέφερε ότι είναι πολύ παρακινδυνευμένο να λεχθεί οτιδήποτε. «Θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη δύο ή τρεις εβδομάδες», συμπλήρωσε.
Εξάλλου, στην ομιλία του, ο κ. Λακκοτρύπης χαρακτήρισε κομβικής σημασία την επιβεβαιωτική γεώτρηση που διεξάγεται στο τεμάχιο «12» «γιατί είναι η πρώτη ανακάλυψη γηγενών κοιτασμάτων και ευελπιστούμε ότι θα είναι τα πρώτα αποδεδειγμένα κοιτάσματα στο σύντομο χρονικό διάστημα». 

Αναφερόμενος στα τεμάχια «2»,«3» και «9» για τα οποία αδειοδοτήθηκε η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/Kogas, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι θα αρχίσει στις αρχές Σεπτεμβρίου τις σεισμικές έρευνες, με τις ερευνητικές γεωτρήσεις να αναμένονται το δ` τρίμηνο του 2014.

Για τα τεμάχια «10» και «11», που είναι αδειδοτημένα στη γαλλική Τotal, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ο γαλλικός κολοσσός έχει ήδη αρχίσει τις σεισμικές έρευνες, προσθέτοντας ότι η Τotal θα αρχίσει ερευνητικές γεωτρήσεις το β` τρίμηνο του 2015.
Τόνισε όμως ότι η Τotal θα ψάξει πρώτα πετρέλαιο στο τεμάχιο «10» και μετά για φυσικό αέριο. Όπως εξήγησε, η διαφορά του πετρελαίου με το φυσικό αέριο είναι πως «όταν βρεις πετρέλαιο σημαίνει ότι όλο το σύστημα της λεκάνης της Λεβαντίνης έχει πετρέλαιο».

Για το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το τερματικό βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού για να καταστεί η Κύπρος ενεργειακό κέντρο της περιοχής.

Υπενθύμισε την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Κύπρου και της Noble της Delek και της Avner για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την τελική κατάληξη για τη επενδυτική συμφωνία. «Οι διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει και ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους», συμπλήρωσε.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Λακκοτρύπης ρωτήθηκε για τις αναφορές του σχετικά με το θέμα της ΚΡΕΤΥΚ και της ΔΕΦΑ.

«Η πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε μια πολύ ισχυρή κρατική εταιρεία, η οποία θα αντέξει στο χρόνο και θα μπορέσει να είναι ο εμπορικός βραχίονας του κράτους για τα θέματα των υδρογονανθράκων», είπε. 

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε στην ομιλία του πως η εταιρεία αυτή θα μεγαλώσει και θα καταστεί ενδεχομένως η μεγαλύτερη εταιρεία της Κύπρου και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια μας είναι να ενδυναμώσουμε την ΚΡΕΤΥΚ αλλά με τις σωστές δομές, αυτή είναι η ουσία και να είναι μια εταιρεία η οποία θα αντέξει στο χρόνο».
«Δεν ξέρω αν θέλουμε όλοι μια ακόμη Τράπεζα Κύπρου ή Λαϊκή στα χέρια μας, πρέπει να γίνουν οι σωστές δομές, ούτως ώστε αυτή η εταιρεία να αντέξει στο χρόνο να έχει τις σωστές δομές, να έχει τους σωστούς ελέγχους για να μην έχουμε ξανά τα ίδια που είχαμε τα τελευταία χρόνια», είπε και κατέληξε: «Η πρόθεση μας είναι ενδυναμωθεί, να πάρει το σωστό προϋπολογισμό, να γίνει ο εμπορικός βραχίονας του κράτους για τα θέματα των υδρογονανθράκων, αλλά πάντοτε με τις σωστές δομές».

Πηγή: philenews