Λευκωσία: Έτοιμο για όλες τις αλλαγές που προβλέπονται στην απόφαση του Υπουργικού στο πλαίσιο λειτουργίας της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), που αντικαθιστά την ΚΡΕΤΥΚ, είναι το υπουργείο Ενέργειας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», είναι θέμα ημερών και οι αποφάσεις σε σχέση με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις των μελών του Δ.Σ. της ΕΥΚ.
 
Να σημειωθεί ότι η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που λήφθηκε με πρόταση του υπουργού Γιώργου Λακκοτρύπη, ουσιαστικά υιοθετεί το πλαίσιο των μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. και εκτελεστικών διευθυντών, ενώ ταυτόχρονα μεταξύ άλλων υιοθετεί τρεις εισηγήσεις του τέως Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη που είχαν υποβληθεί κατά τη σύσταση της ΚΡΕΤΥΚ χωρίς να υιοθετηθούν. Ο «Φ» αποκαλύπτει σήμερα την απόφαση του Υπουργικού.
Η πρώτη πρόταση που υιοθετείται με βάση έγγραφο του Γενικού Εισαγγελέα -υποβλήθηκε σε σχέση με την ίδρυση της ΚΡΕΤΥΚ- είναι η τροποποίηση στη νομοθεσία ούτως ώστε να επιτυγχάνεται πιο λεπτομερής ρύθμιση του θέματος ελέγχου της Εταιρείας από τον Γενικό Ελεγκτή. Το σκεπτικό είναι ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρατική εταιρεία, που θα διαχειρίζεται τεράστια κρατικά συμφέροντα και ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος από την Ελεγκτική Υπηρεσία με το κύρος αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθεί θεωρείται απαραίτητος.
 
«Ο έλεγχος των λογαριασμών και ο διαχειριστικός έλεγχος» της ΕΥΚ, «διενεργείται ετησίως από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας κατά τις πρόνοιες των περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμους», είναι η νέα προσθήκη στη νομοθεσία περί Υδρογονανθράκων. Άλλη μια πρόβλεψη σε σχέση με τον έλεγχο που εισάγεται, προβλέπει ότι «οι εξωτερικοί ελεγκτές της Εταιρείας να αντικαθίστανται τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια».
 
Επίσης, αντί του Δ.Σ. με τρία εκτελεστικά μέλη (πρόεδρο και αντιπροέδρους), όπως είναι τώρα στην ΚΡΕΤΥΚ, στην ΕΥΚ θα υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο με μη εκτελεστικά μέλη. Στο  καταστατικό της ΕΥΚ, θα συμπεριλαμβάνεται πρόνοια για πρόσληψη Γενικού Διευθυντή.
 
Και πάλι με βάση εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας υιοθετείται ότι για την πλήρωση των θέσεων των ανώτερων στελεχών της Εταιρείας, να απαιτείται «δεκαετής τουλάχιστο διευθυντική πείρα για τη θέση γενικού διευθυντή και επταετής τουλάχιστο διευθυντική πείρα για τις θέσεις Διευθυντών, σε επιχείρηση έρευνας ή/και εκμετάλλευσης, ή/και μεταποίησης (υγροποίησης) ή/και εμπορίας υδρογονανθράκων»

Σημαντικές αλλαγές -που προέρχονται επίσης από προτάσεις που έγιναν από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα σε σχέση με την ΚΡΕΤΥΚ και υιοθετούνται τώρα-, προβλέπουν πως ποσοστό των καθαρών κερδών (net profits) της Εταιρείας ίσο προς το ποσοστό συμμετοχής της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας, μείον ένα ποσό το οποίο θα αποτελεί παρακρατούμενα κέρδη (retained earnings) και το οποίο θα καθορίζεται ετησίως, θα κατατίθεται στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, που δεν μπορεί να υπερβαίνουν το ένα έτος, και ακολούθως σε Ειδικό Ταμείο Υδρογονανθράκων, του οποίου η λειτουργία θα ρυθμίζεται με νόμο. Το ύψος των παρακρατούμενων κερδών (retained earnings) να καθορίζεται βάσει του Προϋπολογισμού που θα εγκρίνει η Γενική Συνέλευση.

Πλήρεις αρμοδιότητες για την ΕΥΚ

Οι αρμοδιότητες που θα έχει η ΕΥΚ, ένα θέμα για το οποίο ακούστηκαν πολλά το τελευταίο διάστημα, με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρονται πλέον αναλυτικά. Η Απόφαση, που αποκαλύπτει σήμερα ο «Φ» αναφέρει:

Ρόλοι και Αρμοδιότητες της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ)

Η ΕΥΚ, αναλαμβάνει την εμπορική διαχείριση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που προέρχονται από τις Συμφωνίες Αναλογικού Καταμερισμού, ως ακολούθως:

- Αναλαμβάνει, ενδεχομένως και από κοινού με τον Ανάδοχο Φορέα, την προώθηση και πώληση του μεριδίου υδρογονανθράκων που αναλογεί στη Δημοκρατία, ενώ για συμφωνίες πώλησης απαιτείται εκ των προτέρων έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.
- Συμμετέχει ως παρατηρητής στις επιτροπές διαχείρισης που έχουν δημιουργηθεί ή θα δημιουργηθούν, σύμφωνα με τις πρόνοιες της κάθε Συμφωνίας Αναλογικού Καταμερισμού.
- Διαχειρίζεται το κατ' αναλογία μερίδιο που θα λαμβάνει η Δημοκρατία σε είδος επί των κερδών υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τις πρόνοιες της κάθε Συμφωνίας Αναλογικού Καταμερισμού.
- Συμμετέχει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του σχεδιαζόμενου Τερματικού Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου.
- Συμμετέχει στις διαδικασίες αξιολόγησης της εμπορευσιμότητας ανακαλύψεων υδρογονανθράκων και συζητά με τον Ανάδοχο Φορέα τις πιθανές επιλογές για την ανάπτυξή τους, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη για τη Δημοκρατία ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της επένδυσης και τον χρόνο που απαιτείται για την ανάπτυξη.
- Να διαχειρίζεται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου που κατέχει η Κυπριακή Δημοκρατία.
- Δύναται να επεκτείνει τις εργασίες της, ώστε να συμμετέχει ή να προβαίνει η ίδια σε δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης