Λευκωσία: Στόχος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υδρογονανθράκων προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για τη χώρα, δήλωσε η νέα πρόεδρος της ΕΥΚ, Τούλα Ονουφρίου, μετά την πρώτη συνεδρία του νέου ΔΣ της εταιρείας στην παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο κ. Λακκκοτρύπης  είπε ότι συνεχάρη την Πρόεδρο και τα νέα μέλη του ΔΣ της ΕΥΚ και τους ευχήθηκε καλή δουλειά.

«Συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά του υδρογονάνθρακες, το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η ΕΥΚ ως ο εμπορικός βραχίονας του κράτους, αλλά και ως ο εκπρόσωπος του κράτους στη συμμετοχή του στις υποδομές και έχουμε θέσει και κάποιους κοινούς στόχους για τη γρήγορη ενημέρωση του ΔΣ, τη στελέχωση του οργανισμού για να προχωρήσουμε απρόσκοπτα στην εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης.

Από την πλευρά της, η κ. Ονουφρίου ανέφερε ότι οι άμεσες προτεραιότητες του νέου ΔΣ είναι η ενημέρωση του για τις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων και η στελέχωση της εταιρείας με τεχνοκράτες.

Σημειώνοντας πως το νέο ΔΣ αποτελείται «από πολύ αξιόλογους τεχνοκράτες που συνολικά φέρουν μια τεράστια εμπειρία από το διεθνή χώρο από τη βιομηχανία των υδρογονανθράκων», η κ. Ονουφρίου ανέφερε ότι «στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία και τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και μέσα από ένα στρατηγικό σχεδιασμό να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο και τα άμεσα ζητήματα, αλλά και τις μελλοντικές προοπτικές της χώρας μας για καλύτερη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων».

«Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα επιδιώξουμε μία καλή επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους φορείς της Πολιτείας και της βιομηχανίας με στόχο να κινηθούμε ως χώρα με ένα συγκροτημένο τρόπο στην επίτευξη των στόχων μας. Οι στόχοι είναι και θα πρέπει να είναι ψηλοί και να υποστηρίζονται με τις καλύτερες στρατηγικές και τη διαχείριση για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για τη χώρα μας», τόνισε.
Για τις προτεραιότητες του νέου ΔΣ της ΕΥΚ, η κ. Ονουφρίου είπε πως θα πρέπει να υπάρξει η ενημέρωση του ΔΣ και θα προχωρήσουμε στην στελέχωση του Οργανισμού «με τα καλύτερα και πιο αξιόλογα άτομα – τεχνοκράτες που θα στηρίξουν τις σωστές λειτουργίες της εταιρείας και παράλληλα θα αναπτύξουμε τη στρατηγική μας, που θα αποτελέσει την πυξίδα μας για το πώς πρέπει να κινηθούμε σε μία σωστή κατεύθυνση για το καλύτερο αποτέλεσμα για τις χώρες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η πρόεδρος της ΕΥΚ ανέφερε ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι επαφές με τις εταιρείες που έχουν πάρει άδεια εκμετάλλευσης τεμαχίων στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Πρώτα θα γίνει ενημέρωση, που ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχίσει με πολλούς ρυθμούς», κατέληξε.

Θέλουμε να βελτιστοποιήσουμε την αξία των κοιτασμάτων

Εξάλλου, σε ερώτηση πότε θα διενεργηθεί νέος γύρος αδειοδοτήσεων, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως δεν έχει καθοριστεί η οποιαδήποτε ημερομηνία για νέο γύρο αδειοδότησης.

«Θέλουμε να δούμε τις ερευνητικές δραστηριότητες που θα αρχίσουν το επόμενο καλοκαίρι για να βελτιστοποιήσουμε και την αξία των κοιτασμάτων μας», είπε, προσθέτοντας «σε εκείνο το σημείο θα αποφασίσουμε εάν και εφόσον και πότε ενδεχομένως να γίνει ένας τρίτος γύρος αδειοδότησης».

Σε σχέση με τις ερευνητικές δραστηριότητες, ο υπουργός Ενέργειας είπε πως αυτές θα αρχίσουν από την ENI-KOGAS το ερχόμενο καλοκαίρι. «Αναμένουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες της άφιξης του γεωτρύπανου στην ΑΟΖ μας».
Σημείωσε ότι εντός του 2014 θα υπάρχει ερευνητική δραστηριότητα από τη Noble το 4ο τρίμηνο του 2014, ενώ η ΤΟΤΑL το 2015.

Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ενδιαφέρει πολύ την Κύπρο το θέμα της εγκατάστασης και της χωρητικότητας των νέων και υφιστάμενων σταθμών αποϋγροποίησης φυσικού αερίου.

«Φαίνεται ότι θα γίνουν αρκετές αναβαθμίσεις στους σταθμούς αυτούς, και στη Ρεβυθούσα και στην Καβάλα αντιλαμβάνονται και στην Αλεξανδρούπολη. Και είναι κάτι που μας ενδιαφέρει άμεσα για να ξέρουμε τις δυνητικές περιοχές στις οποίες θα παραδίδουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο», είπε.

Όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, συζητήθηκε επίσης το έργο κοινού ενδιαφέροντος που ανέλαβε η Ελληνική Δημοκρατία για εξέταση μέσω μιας μελέτης βιωσιμότητας αν ένας αγωγός φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ελλάδα είναι τεχνικά εφικτός και οικονομικά βιώσιμος.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ