Λευκωσία: Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανακοίνωσε το απόγευμα ότι πριν από το τέλος του καλοκαιριού ξεκινούν διερευνητικές γεωτρήσεις στο Οικόπεδο “Ονασαγόρας”, που βρίσκεται στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ. Ανακοίνωσε επίσης ότι για το κοίτασμα αυτό, καθώς και για άλλα πέντε κοιτάσματα, οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την ΕΝΙ, με το οποίο η κυπριακή δημοκρατία και η ιταλική εταιρεία δηλώνουν ως προτεραιότητα τους το τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων που ενδέχεται να βρεθούν στα τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι προοπτικές για ανακάλυψη αξιόλογων ποσοτήτων φυσικού αερίου στα τρία τεμάχια είναι πολύ ενθαρρυντικές.

Μάλιστα, ο Υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε προ ολίγου ότι έχουν συμφωνηθεί και οι ονομασίες των έξι κοιτασμάτων που διαπιστώνονται μέσα από τις σεισμογραφικές έρευνες στα κοιτάσματα 2, 3 και 9.

Πρόκειται για τα κοιτάσματα Ονασαγόρας, Ζήνων, Κινύρας, Αμαθούντα, Ευαγόρας και Πράξανδρος.

Στα τέσσερα πρώτα κοιτάσματα υπάρχει εγκεκριμένο και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα πρόγραμμα γεωτρήσεων που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβρη και θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια με τέσσερις ερευνητικές γεωτρήσεις και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά θα γίνουν και δύο επιβεβαιωτικές.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης