Λευκωσία: Όχι μόνο οι υψηλόβαθμοι παράγοντες της ιταλικής ΕΝΙ, αλλά και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Noble Energy, όπως και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της γαλλικής Total, ήταν στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες για συναντήσεις με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, και για διαπραγματεύσεις και προγραμματισμό με τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Επίσης, το περασμένη διήμερο ήταν στην Κύπρο και υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της ισραηλινής Delek που είχε επίσης συνάντηση με τον Γιώργο Λακκοτρύπη. Οι επαφές είχαν ως αντικείμενο τις επικείμενες νέες γεωτρήσεις, αλλά και το τερματικό υγροποίησης.

Επίσης, το τελευταίο διάστημα ήταν στην Κύπρο εκ νέου για επαφές με τον υπουργό Ενέργειας και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, σε σχέση με τον σχεδιασμό του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό και κυρίως τα θέματα που αφορούν τη χρηματοδότησή του, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όπως και της Deutsche Bank.

Ταυτόχρονα, τις τελευταίες μέρες προχωρούν με δειγματοληψίες και γεωτρήσεις για μετρήσεις και αναλύσεις του υπεδάφους, οι τεχνικές μελέτες από τη γαλλική Technip που έχει αναλάβει τις προκαταρκτικές τεχνικές μελέτες για το τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό.

Οι εκπρόσωποι της ΕΝΙ επιβεβαίωσαν το γεωτρητικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τέσσερις γεωτρήσεις στα Τεμάχια 2, 3 και 9 μέσα στους επόμενους μήνες, με την έναρξη της πρώτης να τοποθετείται στο πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ».

Το γεγονός ότι έχουν ολοκληρωθεί πλήρεις σεισμογραφικές έρευνες από την ΕΝΙ στα τρία τεμάχια που έχει τα δικαιώματα έρευνας, με λεπτομερείς δισδιάστατες και τρισδιάστατες αποτυπώσεις, οι οποίες έχουν τύχει ήδη πλήρους επεξεργασίας, επιτρέπει πλέον στην ΕΝΙ, όχι μόνο να γνωρίζει το δυναμικό των τεμαχίων που ορίζει, αλλά και αρκετές λεπτομέρειες για τα κοιτάσματα που υπάρχουν στα Τεμάχια 2, 3 και 9. Έτσι προχώρησε στον προγραμματισμό και καθορισμό προτεραιοτήτων στις τέσσερις γεωτρήσεις που θα ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις πληροφορίες που συγκεντρώνει ο «Φ», στα Τεμάχια 2, 3 και 9 των οποίων τα δικαιώματα έχει η κοινοπραξία ΕΝΙ – KOGAS, περιλαμβάνουν τουλάχιστον τέσσερα σημαντικά κοιτάσματα, με βάση τις επιστημονικές αναλύσεις των σεισμογραφικών. Η ΕΝΙ, έχει επιλέξει να προχωρήσει με προτεραιότητα σε ένα από αυτά, που αν και δεν είναι το μεγαλύτερο -είναι το δεύτερο ή τρίτο σε μέγεθος- είναι το πλέον προσφερόμενο για σύντομα και θετικά αποτελέσματα. Το γεωτρύπανο SEIPEM 10000, που αναμένεται να έρθει στην περιοχή στα τέλη Αυγούστου από τη Μοζαμβίκη, προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει με την πρώτη του γεώτρηση ακριβώς σε αυτό το κοίτασμα. Η γεώτρηση στο με διαφορά μεγαλύτερο κοίτασμα -που όπως επιβεβαιώνεται βρίσκεται στα όρια του Τεμαχίου 9- τοποθετείται σε επόμενο στάδιο, λόγω γεωλογικών ιδιαιτεροτήτων που προφανώς θα απαιτήσουν χρόνο και εξελιγμένες τεχνικές γεώτρησης.

Στις τελευταίες διαπραγματεύσεις που έγιναν με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, όπως και στις συναντήσεις με την κυβερνητική διαπραγματευτική ομάδα και εκπροσώπους της ΕΥΚ, συμφωνήθηκε αλλαγή στο γεωτρητικό πρόγραμμα, ώστε αντί να προηγηθούν τέσσερις ερευνητικές γεωτρήσεις και μετά να ακολουθήσουν δύο επιβεβαιωτικές, να γίνουν πρώτα δύο ερευνητικές και μετά μία επιβεβαιωτική. Έτσι, θα υπάρξει πιο σύντομα η ενδεχόμενη πιστοποίηση κοιτάσματος ή κοιτασμάτων, κάτι που όπως όλα δείχνουν θα συμβάλει σημαντικά στην επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των σχεδιασμών για το Τερματικό Υγροποίησης και όχι μόνο.

Με τους εκπροσώπους της ΕΝΙ, συζητήθηκε επίσης η συμμετοχή τους στο Τερματικό Υγροποίησης, με τις συζητήσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», να ήταν ιδιαίτερα παραγωγικές και να άφησαν πολύ ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές. Επίσης, συζητήθηκε σειρά αλλαγών στελεχών στην ηγετική πυραμίδα της ΕΝΙ που προβλέπεται ότι χρειάζεται ενημέρωση της Κύπρου, κάτι που επίσης έγινε.

Αποκαλυπτικός χάρτης ΕΕ για LNG

Ο νέος χάρτης για τα τερματικά υγροποίησης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου, που δημοσίευσε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Υπηρεσία Υποδομών Φυσικού Αερίου) είναι αποκαλυπτικός: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το μόνο Τερματικό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου που βρίσκεται υπό σχεδιασμό είναι αυτό στο Βασιλικό. Την ίδια ώρα, μόνο στις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου και του Αιγαίου, προχωρά η κατασκευή 10 Τερματικών Υποδοχής και Αποϋγροποίησης Φυσικού Αερίου, ενώ υπάρχουν ήδη στην ίδια περιοχή έξι Τερματικά Αποϋγροποίησης. Κάτι που δείχνει ότι η ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου θα είναι πολύ μεγάλη, ενώ το γεγονός ότι μόνο στην Ιταλία ετοιμάζονται έξι Τερματικά Αποϋγροποίησης, εξηγεί το ενδιαφέρον της ΕΝΙ για το Τερματικό Υγροποίησης στην Κύπρο και την αμοιβαία ικανοποίηση από τις προαναφερόμενες διαπραγματεύσεις στην Κύπρο των τελευταίων ημερών.
Ακόμα, ο ίδιος χάρτης δείχνει πως και η Τουρκία σχεδιάζει την κατασκευή ακόμα δύο Τερματικών Υποδοχής και Αποϋγροποίησης Φυσικού Αερίου για χρήση για τις δικές της ανάγκες. Να σημειωθεί ότι στα μέσα Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Κύπρο και τη Μάλτα, οργανώνει συνέδριο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, όπου είναι προφανές ότι θα διαφανεί η έμφαση που δίνεται στην Κύπρο ως μελλοντική πηγή τροφοδοσίας και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ.

Περιπλέκονται οι διαδικασίες για τρίτη γεώτρηση

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες ήταν ξανά στην Κύπρο και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Noble Energy, Κιθ Έλλιοτ, με τον οποίο επίσης συζητήθηκαν τα θέματα της επόμενης γεώτρησης στην οποία πρέπει να προχωρήσει η Noble, που, να σημειωθεί, ήδη επέστρεψε στη Δημοκρατία τα δικαιώματα του 50% του Τεμαχίου 12. Το πρώτο 25% είχε επιστραφεί στην πρώτη ανανέωση της συμφωνίας με τη Δημοκρατία και το επόμενο 25% στη δεύτερη ανανέωση.

Ακολούθησε την περασμένη Τετάρτη, επίσκεψη στην Κύπρο υψηλόβαθμων εκπροσώπων των συνεταίρων της Noble στο Τεμάχιο 12, των Ισραηλινών της Delek. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνει ο «Φ», δείχνουν πως, αν και παραμένει ο σχεδιασμός για τρίτη γεώτρηση στο τρίτο τρίμηνο του 2014, οι διαδικασίες δεν είναι πια τόσο εύκολες, αφού η ισραηλινή πλευρά δεν φαίνεται να έχει σημαντικά περιθώρια στις τρέχουσες δυνατότητες ρευστότητας για επενδύσεις στις ανάγκες προόδου των ερευνητικών εργασιών.

Το θέμα συζητείται σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Noble και Delek, ενώ μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το ενδεχόμενο παροχής στην Κύπρο φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν για ενίσχυση του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό. Στο μεταξύ, αναμένεται να γίνει και η ανάθεση κατασκευής πλωτής μονάδας υγροποίησης επίσης για το Λεβιάθαν, με κύριο διεκδικητή του έργου την SBM.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης