Sunday, May 3, 2015

Ενα βήμα πιο κοντά για την ΑΟΖ Αθήνα και Κάιρο | ΤΟ ΕΘΝΟΣ

3/5/2015 / ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ - ΑΛ ΣΙΣΙ

Ενα βήμα πιο κοντά για την ΑΟΖ Αθήνα και Κάιρο

Ενα πρώτο «παράθυρο» ευκαιρίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου άνοιξε μετά από αρκετά χρόνια, κατά τη συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Aιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, ο οποίος προσκάλεσε τον πρωθυπουργό να παραστεί τον Αύγουστο στο Σουέζ στα εγκαίνια διεύρυνσης της Διώρυγας.

<p>Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αλ Σίσι και ο οικοδε­σπότης Νίκος Αναστασιάδης στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.</p>
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αλ Σίσι και ο οικοδε­σπότης Νίκος Αναστασιάδης στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

Παρά τη γενική αναφορά που υπήρχε και στο ανακοινωθέν της προηγούμενης τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου για εντατικοποίηση των ενεργειών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη βάση των προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Αιγύπτου υπήρξαν πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ο Αιγύπτιος πρόεδρος έδειξε να ξεπερνά τις αντιρρήσεις που παγίως προέβαλλε μέχρι τώρα η Αίγυπτος και να συναινεί στη συγκρότηση κοινής τεχνικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει τόσο το θέμα που έχει προκύψει με την επικάλυψη τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το αιγυπτιακό Οικόπεδο 12, αλλά και με την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.
Η εξέλιξη αυτή, η οποία φυσικά θα δοκιμαστεί στην πράξη, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ακόμη και την περίοδο Μουμπάρακ η αιγυπτιακή κυβέρνηση υπέκυπτε στις πιέσεις της Τουρκίας, βραχυκυκλώνοντας έτσι τις συνομιλίες με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Θέση της Αθήνας είναι πως η ελληνική ΑΟΖ συνο­ρεύει χάριν του Καστε­λόριζου με τις ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου.
Θέση της Αθήνας είναι πως η ελληνική ΑΟΖ συνο­ρεύει χάριν του Καστε­λόριζου με τις ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου.
Η ευόδωση των ελληνο-αιγυπτιακων συνομιλιών θα αποτελέσει μια ηχηρή απάντηση στην Τουρκία η οποία αμφισβητεί την ύπαρξη θαλασσίων συνόρων Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, θεωρώντας ότι το Καστελόριζο δεν έχει θαλάσσιες ζώνες πέραν των 6 ν.μ. και συνεπώς όλη η περιοχή μεταξύ Ρόδου - Κρήτης - Αιγύπτου και Κύπρου η «μερίδα του λέοντος» διαμοιράζεται μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.
Την εβδομάδα αυτή θα ανταλλαγούν ημερομηνίες για τη συνεδρίαση της τεχνικής επιτροπής και σημείο-κλειδί είναι η διόρθωση εκ μέρους των Αιγύπτιων του «λάθους» που είχε γίνει στη χάραξη του Οικόπεδου 12 της αιγυπτιακής ΑΟΖ, καθώς δεν είναι μόνο ότι επικαλύπτει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά η χάραξή του στην προέκτασή της συμπίπτει με τη γραμμή που αποτυπώνει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας εις βάρος της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας.
H Toυρκία αμφισβητεί την ύπαρξη θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, θεωρώντας ότι το Καστελόριζο δεν έχει θαλάσσιες ζώνες πέραν των 6 ν.μ.
H Toυρκία αμφισβητεί την ύπαρξη θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, θεωρώντας ότι το Καστελόριζο δεν έχει θαλάσσιες ζώνες πέραν των 6 ν.μ.
Ακόμη κι αν οι συνομιλίες αυτές εστιαστούν κυρίως στα θαλάσσια σύνορα νότια της Κρήτης, αποφεύγοντας περιοχές που υπάρχει τουρκική διεκδίκηση, θα πρόκειται περί σημαντικής εξέλιξης, καθώς η οριοθέτηση θα γίνει βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ (UNCLOS), δημιουργώντας έτσι ένα διαπραγματευτικό κεκτημένο στην περιοχή. Η οριοθέτηση σε αυτές τις περιοχές θα διευκολύνει στο μέλλον τη διεξαγωγή ερευνών και εφόσον διαπιστωθεί η ύπαρξη κοιτασμάτων εκατέρωθεν της οριοθέτησης, θα είναι δυνατή ακόμη και συμφωνία συνεκμετάλλευσης, όπως έχει γίνει και μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου. Εχει ενδιαφέρον ότι η αιγυπτιακή πλευρά ήταν εκείνη που δεν ήθελε να υπάρξει στο ανακοινωθέν αναφορά σε «τρίτες» χώρες, καθώς εκκρεμεί η οριοθέτηση των ζωνών του με το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Ελλάδα επιθυμούσε να υπάρχει ένα κατευναστικό μήνυμα που να απευθύνεται κυρίως προς την Τουρκία (και τελικά το έστειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του).
Οι συνομιλίες που εξελίχθησαν σε πολύ καλό κλίμα επιβεβαίωσαν και τη βούληση των δύο πλευρών για προώθηση των οικονομικών σχέσεων, ενώ ο Αιγύπτιος πρόεδρος εκτίμησε ιδιαίτερα την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας τόσο στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας όσο και των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο.
Οι κ. Τσίπρας και Αλ Σίσι συμφώνησαν στη συγκρότηση μιας ακόμη τεχνικής επιτροπής που θα εξετάσει την επικαιροποίηση και ενεργοποίηση των σχεδόν 72 διμερών συμφωνιών που υπάρχουν.
Στην ατζέντα της τεχνικής επιτροπής θα βρεθεί και το θέμα της ασφαλιστικής συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών που εκκρεμεί από το 1985, αλλά έχουν προκύψει πολλά προβλήματα λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν επαρκή αρχεία για τους Αιγυπτίους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ.
Η τεχνική επιτροπή σε συνεργασία και με την Κύπρο θα εξετάσει τη δυνατότητα διοργάνωσης κρουαζιέρων από την Αίγυπτο προς την Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου με κατάληξη στην Αλεξανδρούπολη, η σύνδεση των χωρών με Cargo πλοία, σχέδια για τα οποία όμως απαιτούνται οικονομικοτεχνικές μελέτες ώστε να διαμορφωθεί ελκυστικό πακέτο προτάσεων προς του πλοιοκτήτες. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος άκουσε θετικά την ιδέα για συμμετοχή κατασκευαστικών εταιρειών από την Ελλάδα και την Κύπρο σε έργα που προγραμματίζονται στην Αίγυπτο.
Ο ΜΟΝΙΜΟΣ «ΤΑΡΑΞΙΑΣ»
Η Τουρκία απειλεί την τριμερή πρωτοβουλία
Η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, σε συνδυασμό με την παράλληλη διαδικασία της τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, δημιουργούν σταδιακά έναν νέο χάρτη συνεργασίας και έναν νέο διάδρομο ασφάλειας και σταθερότητας στην πιο εύφλεκτη περιοχή του πλανήτη. Αντίθετη σε αυτές τις προσπάθειες είναι η Τουρκία, η οποία λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με δεδομένο ότι η χώρα του όχι μόνο δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο, αλλά είναι σχεδόν σε ανοικτό πόλεμο με τον Αλ Σίσι και τον Νετανιάχου, σε δηλώσεις του την Παρασκευή κατέφυγε στις απειλές προειδοποιώντας ότι «στις συναντήσεις που δεν συμμετέχει η Τουρκία κανένας περιορισμός και καμιά πρωτοβουλία δεν ισχύει. Δεν θα το επιτρέψουμε, είναι ξεκάθαρο»...
Η Αγκυρα ανησυχεί για το ενδεχόμενο ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ακόμη και στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, καθώς δημιουργεί νέες «συμμαχίες συμφερόντων» και κατοχυρώνει την εφαρμογή της UNCLOS στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αντιλαμβάνεται ότι αποδυναμώνεται η τουρκική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο και η διαπραγματευτική ισχύς των Τουρκοκυπρίων στο Κυπριακό με την ενεργειακή συνεργασία της Λευκωσίας με το Κάιρο και το Τελ Αβίβ (το όποιο θα επισκεφτεί εντός του Μαΐου ο Νίκος Αναστασιάδης).
Η τριμερής που συνδυάστηκε με την πρώτη στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας επίσκεψη Αιγύπτιου προέδρου σηματοδότησε την επίσπευση των διαδικασιών για την ενεργειακή συνεργασία των δυο χωρών.
Η προμήθεια φυσικού αερίου
Οι κ. Αναστασιάδης και Αλ Σίσι επιβεβαίωσαν τη συμφωνία για πώληση κυπριακού φυσικού αερίου από το κοίτασμα της «Αφροδίτης» στην Αίγυπτο και, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κρατικής εταιρείας ενέργειας EGAS Χαλεντ Αμπντελ Μπαντίε, η Αίγυπτος θα προμηθεύεται 700 εκατ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου από την Κυπρο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού. Ηδη ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την κατασκευή του αγωγού μήκους σχεδόν 400 χιλιομέτρων, το κόστος του οποίου θα καλυφτεί από την Κύπρο, τη Noble Energy, την Αίγυπτο και τις εταιρείες BG και Union Ferosa και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πρώτο κυπριακό φυσικό αέριο θα φθάσει στην Αίγυπτο στα τέλη του 2017.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr

ΠΗΓΗ