Οσο αφορά την ΕΥΚ οι διορισμοί θα γίνουν αφού ενημερωθεί επίσημα και η Βουλή. Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΥΚ, διορίστηκε η δρ.Τούλα Ονουφρίου, ενώ ως μέλη του Δ.Σ. διορίστηκαν ένας νομικός, ένας οικονομολόγος, δύο ειδικοί επί θεμάτων υδρογονανθράκων και ένας ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής υδρογονανθράκων.

*Συγκεκριμένα, η πρόεδρος δρ. Τούλα Ονουφρίου (είχε διοριστεί και ως «σοφός» στην Κυβέρνηση Χριστόφια), είναι πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση   στη Μηχανική Κατασκευών και διδακτορικό στις Υπεράκτιες Κατασκευές Πετρελαίου και εργάστηκε και διηύθυνε πολλά έργα για φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου και αρχές ασφαλείας (Shell, BP, Mobil κ.λπ.). Από το 2007 μέχρι σήμερα διδάσκει στο ΤΕΠΑΚ και κατέχει τη θέση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων.

*Ως μέλος του Δ.Σ. διορίστηκε, επίσης, ο δρ Κωνσταντίνος Λυκούργος, Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας, με πολύχρονη πείρα ως δικηγόρος τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. Από τη θέση του ως υπεύθυνος Τομέα Δικαίου της ΕΕ μέρος των καθηκόντων του είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για θέματα υδρογονανθράκων. Είχε ενεργό συμμετοχή κατά τον 1ο και 2ο Γύρο Αδειοδοτήσεων και υπήρξε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υδρογονανθράκων. Συμμετείχε στην ετοιμασία της νομοθεσίας Υδρογονανθράκων, καθώς και στη συνομολόγηση των Συμβολαίων Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής (PSC).

*Το τρίτο μέλος του Δ.Σ. της ΕΥΚ είναι ο Γιώργος Γεωργιάδης - Chartered Accountant ICAEW, που εργάστηκε στην PWC Κύπρου και Λονδίνου από το 1995-2002 και ακολούθως στην Εταιρεία Joined Navigator Resource Consulting Ltd (Canada) μέχρι το 2007 όπου παρείχε υπηρεσίες στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Από το 2008 παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην GEpetrol (Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Δημοκρατίας της Ισημερινής Γουινέας όπου μεταξύ άλλων παρέχει συμβουλές για θέματα συμβολαίων της χώρας με τη Noble.

Ακόμα τρία νέα μέλη του Δ.Σ. είναι ειδικοί σε θέματα υδρογονανθράκων. Πρόκειται για τους:

*Δρα Mike Ευθυμίου, με σπουδές με BSc και MSc στην Πολιτική και Διαρθρωτική Μηχανική και  PhD στην υπεράκτια μηχανολογία. Έχει μεγάλη εμπειρία πέραν των 30 χρόνων στη Shell σε πολλές θέσεις όπως στον σχεδιασμό και ανάπτυξη της πρώτης FLNG (πλωτής μονάδας υγροποίησης) στην -Shell/Exaμ απ΄ όπου έχει αφυπηρετήσει.

* Δρα Κωνσταντίνο Νικολάου, με σπουδές στη Γεωλογία των Πετρελαίων και διδακτορικό με ειδίκευση στα οικονομικά της ενέργειας. Έχει εμπειρία 30 ετών στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Από την τελευταία του θέση ως τεχνικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων στην εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, συντόνισε και επέβλεψε διάφορες ερευνητικές δραστηριότητες της εταιρείας στην Ελλάδα, Λιβύη, Αίγυπτο και Αλβανία. Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2011 ήταν ο τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil & Gas, η οποία δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα για τα κοιτάσματα Πρίνου, ενώ σήμερα είναι ανεξάρτητος σύμβουλος στην Έρευνα & Παραγωγή Υδρογονανθράκων.

* Λένα Μυλωνά, με σπουδές Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, με 12 έτη εμπειρία στον τομέα των υποθαλάσσιων κατασκευών στη βιομηχανία υδρογονανθράκων σε διάφορα μέρη του κόσμου. Από το 2006 μέχρι σήμερα είναι Προϊστάμενος Εγκατάστασης για τις υποθαλάσσιες κατασκευές για την JP ΚΕΝΝΥ/ΒΡ στην Αγκόλα.

*Επίσης, ως μέλος του νέου Δ.Σ. της ΕΥΚ διορίστηκε ο δρ Θεόδωρος Τσακίρης, καθηγητής Γεωπολιτικής Υδρογονανθράκων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ερευνητής και συντονιστής του Προγράμματος Γεωπολιτικών της Ενέργειας του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής.

Νέο Δ.Σ. και στη ΔΕΦΑ, χωρίς ΑΗΚ

Ριζικές αλλαγές και στη Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου αποφάσισε χθες το Υπουργικό με πρόταση του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακοτρύπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», και σε αυτή την περίπτωση η πρώτη σημαντική αλλαγή είναι ότι πλέον δεν θα συμμετέχει στην ΔΕΦΑ η ΑΗΚ, η οποία συμμετείχε στο Δ.Σ. της δημόσιας εταιρείας με τέσσερα μέλη.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά το γεγονός ότι δεν διορίστηκαν εκ νέου μέλη που ουσιαστικά εκπροσωπούσαν ή προέρχονταν από κομματικές προτάσεις.

Επικεφαλής της ΔΕΦΑ παραμένει η δρ Ελενα Βασιλειάδου. Ως νέα μέλη διορίζονται ο δρ Αντρέας Πουλικάς, πρώην διευθυντικό στέλεχος της ΑΗΚ που εργάζεται τώρα σε ακαδημαϊκή-ερευνητική θέση. Επίσης, μέλος της ΔΕΦΑ διορίστηκε ο Τάσος Κουνούδης, ιδρυτής και επικεφαλής μιας εκ των πλέον επιτυχημένων κυπριακών εταιρειών έρευνας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, όπως και ο Συμεών Κασιανίδης, ειδικός σε θέματα βιομηχανικής πληροφορικής, επικεφαλής της εταιρείας ΥΠΕΡΙΩΝ, όπως και ο Γιώργος Παμπορίδης, γνωστός νομικός και επικεφαλής δικηγορικού οίκου, με εμπειρογνωματοσύνη σε θέματα υδρογονανθράκων και γεωπολιτικής.

Επαναδιορίζεται το μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΦΑ Μιχαλάκης Ανδρέου, ενώ διορίζεται και ο Άνταμ Λόμας, μόνιμος κάτοικος Κύπρου, συνταξιούχος, για δεκαετίες διευθυντικό στέλεχος της BP στην Κύπρο. Εκκρεμεί η επιβεβαίωση του διορισμού του Βαρνάβα Θεοδοσίου, διευθυντικού στελέχους της EXXON-MOBIL στο εξωτερικό, για τον οποίο απαιτείται συγκατάθεση της εταιρείας, ενώ σε περίπτωση που δεν διοριστεί ο κ. Θεοδοσίου αναμένεται να επαναδιοριστεί ένα από τα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. Οι διορισμοί αναμένεται να επικυρωθούν σε γενική συνέλευση της ΔΕΦΑ, που θα συγκληθεί αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής ενδιαφέροντος για την «ενδιάμεση λύση».

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης