Λευκωσία: Θετικές αλλαγές στο  σκηνικό των υδρογονανθράκων έφερε χθες η παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της Ιταλικής ΕΝΙ στην Κύπρο, όπου συμφώνησαν σε συγκεκριμένο κείμενο Μνημονίου βάσει του οποίου δίδεται προτεραιότητα στη δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο.

Το έγγραφο αυτό αποτελεί την πρόταση της κυπριακής πλευράς και επιστράφηκε χθες από την ΕΝΙ στα χέρια του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις. Αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του "Φ", σύντομα να εξεταστεί το τελικό κείμενο του Μνημονίου με την ΕΝΙ από τη Νομική Υπηρεσία, να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και να υπογραφεί. Με την εξέλιξη αυτή, ουσιαστικά και οι τρεις εταίροι της Κύπρου (Noble - Total - ENI) επικεντρώνουν την προσοχή τους στη δημιουργία του τερματικού στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα αυτής της εξέλιξης, οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της ΕΝΙ, εξέφρασαν την ελπίδα ότι η διαδικασία αλλεπάλληλων γεωτρήσεων στα τεμάχια 9, 2 και 3 θα ξεκινήσουν ακόμα πιο γρήγορα και απ' ό,τι είχαν αναφέρει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Υπολογίζουν συγκεκριμένα, ότι τον ερχόμενο Αύγουστο, θα έχουν στη διάθεσή τους το γεωτρύπανο το οποίο θα αναλάβει δράση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι της ιταλικής εταιρείας, η επίσημη τοποθέτηση των ΗΠΑ για τις δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία εκφράστηκε σε ανώτατο επίπεδο, έχει κριθεί από τον ιταλικό κολοσσό, ως εγγύηση ότι μπορούν να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό και δραστήρια, χωρίς κωλύματα στην έρευνα και εκμετάλλευση των τεμαχίων στα οποία έχουν εξασφαλίσει τα δικαιώματα από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης