Λονδίνο: Η μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο είναι ο τελικός στόχος των σχεδιασμών του Υπουργείου Ενέργειας και της κυπριακής Κυβέρνησης, τόνισε σε ομιλία του στο Λονδίνο ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Παρευρεθείς σε χοροεσπερίδα του ΔΗΚΟ Αγγλίας το βράδυ του Σαββάτου, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι «ήδη παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες του εξωτερικού για δημιουργία εγκαταστάσεων στην Κύπρο για παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε γεωτρήσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στην ευρύτερη αγορά της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως το υπουργείο του έχει κληθεί να διαδραματίσει ρόλο καταλυτικό στις προσπάθειες για οικονομική ανάκαμψη. «Η χώρα μας μπορεί να δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα, διατηρεί όμως συγκεκριμένα πλεονεκτήματα τα οποία μπορεί να αναδείξει και να αναπτύξει περαιτέρω – πλεονεκτήματα όπως η στρατηγική γεωγραφική θέση, η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ, το ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, το σύγχρονο δίκτυο μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, το ψηλό επίπεδο παροχής επιχειρηματικών υπηρεσιών και το άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό», σημείωσε.

Ο κ. Λακκοτρύπης εξήρε τα μέλη της παροικίας για τις «υπερπολύτιμες» ενέργειές τους προς ενδυνάμωση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό, καθώς και για την προώθηση και προβολή των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών. Όπως πρόσθεσε, ήδη υπάρχουν ευχάριστα νέα, όπως η αναβάθμιση από τον οίκο S&P και η σημαντική μείωση των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων. «Μπορεί αυτά να μην επηρεάζουν άμεσα την πραγματική οικονομία, αλλά είναι σημάδι για τους επενδυτές ότι τώρα είναι η σωστή στιγμή να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο», υπέδειξε.

Στη συνέχεια ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες, «όχι απλά δεν πρέπει να λησμονούμε τα 40 χρόνια τουρκικής κατοχής, αλλά οφείλουμε να συνεχίσουμε αδιάλειπτα τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Αναφερόμενος στην πολιτική του ΔΗΚΟ, σημείωσε πως «η διαφύλαξη της “μίας κυριαρχίας” αλλά και η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούσαν εδώ και χρόνια τον ακρογωνιαίο λίθο» της πολιτικής του κόμματος στο Κυπριακό. «Επιπρόσθετα», συνέχισε ο κ. Λακκοτρύπης, «το Δημοκρατικό Κόμμα δεν αποδέχεται υποχωρήσεις ή “κλείσιμο” βασικών πτυχών του Κυπριακού – οι οποίες μάλιστα αφορούν την τουρκική πλευρά – πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις». Επομένως, συμπλήρωσε, είναι σωστή η επιμονή στο σωστό ξεκαθάρισμα της βάσης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, όπως, κατά τον κ. Λακκοτρύπη, είναι επιτακτικής σημασίας η χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής που θα αξιοποιεί τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της Κύπρου: την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή στην ΕΕ και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το φυσικό πλούτο στην ΑΟΖ του νησιού, τις συντελούμενες διαφοροποιήσεις στις διακρατικές σχέσεις της Τουρκίας με τις γείτονες χώρες και την εμβάθυνση των σχέσεων της Κύπρου με αυτές, το εντονότερο ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για τις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής και την ευθυγράμμιση των συμφερόντων της Κύπρου με αυτά διεθνών ενεργειακών κολοσσών.

Πηγή: philenews