Thursday, November 21, 2013

1.2 δις ευρώ βάζει η ΕΝΙ στην Κύπρο | Newsup.net

1.2 δις ευρώ βάζει η ΕΝΙ στην Κύπρο


Ο ιταλικός κολοσσός αποφάσισε να επενδύσει τέσσερις φορές παραπάνω από τη Noble Energy στην ανάπτυξη των τεμαχίων 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ – Η κίνηση αναπτέρωσε τις ελπίδες για κατασκευή τερματικού υγροποίησης αερίου στο Βασιλικό
Καλά νέα, από τα σπάνια αυτή την περίοδο, έδωσε στην κυβέρνηση η εταιρεία ΕΝΙ.
Ο πολυεθνικός κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα την Ιταλία προτίθεται να επενδύσει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για να αναπτύξει τα τεμάχια που διαθέτει στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η ΕΝΙ, ως γνωστόν, έχει εξασφαλίσει άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης στα οικόπεδα 2, 3 και 9.
ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ
Ο ιταλικός κολοσσός εμφανίζεται να είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει τα όποια κοιτάσματα φυσικού αερίου υπάρχουν στα τεμάχια που ελέγχει.
Έχει ενημερώσει την κυπριακή κυβέρνηση ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει μια πολύ σημαντική επένδυση στην ΑΟΖ του νησιού.
Στην ουσία, η ΕΝΙ επιθυμεί να δαπανήσει για την ανάπτυξη των οικοπέδων της ποσό τετραπλάσιο απ' αυτό που δαπάνησε μέχρι τώρα η Noble Energy για να διαπιστώσει πόσο αέριο διαθέτει το κοίτασμα Αφροδίτη, στο τεμάχιο 12 της ΑΟΖ.
Με δεδομένο ότι η Noble Energy έχει επενδύσει στην Κύπρο γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ, καθίσταται σαφές το μέγεθος εμπλοκής που βάζει στο τραπέζι η ENI.
ΔΙΝΟΥΝ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΣΕ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ LNG
Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η ENI την παρουσία της στην Κύπρο δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προσδοκεί ότι ο στόχος για οικοδόμηση τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) στην Κύπρο είναι εφικτός.
Τα επιβεβαιωμένα αποθέματα του κοιτάσματος Αφροδίτη που ανέπτυξε η Noble Energy (γύρω στα 5 τρις κυβικά πόδια) δεν επιτρέπουν από μόνα τους την κατασκευή τερματικού LNG στο Βασιλικό.
Η ενθουσιώδης εμπλοκή της ENI, όμως, ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προσδοκεί ότι το τερματικό, όσον αφορά τα κυπριακά αποθέματα, είναι εφικτό. Αν μάλιστα ενισχυθεί το τερματικό με ισραηλινό αέριο προς υγροποίηση τότε σίγουρα το εγχείρημα είναι κάτι παραπάνω από βιώσιμο.

Link to source: http://www.newzup.net/articles/2013/11/20/12-%CE%B4%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%B2%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF