Λευκωσία: Διαζύγιο με αμοιβαία συναίνεση πήραν χθες Κυπριακή Δημοκρατία και κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS,  αφού με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου απορρίφθηκε η πρόταση της κοινοπραξίας να αναλάβει τα τεμάχια «5» και «6» με βάση την αρχική πρόταση που υπέβαλε στο πλαίσιο το Β Γύρου Αδειοδότησης, χωρίς περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προτείνει στην ΕΝΙ-KOGAS την ανάθεση των δικαιωμάτων των δύο τεμαχίων, που διεκδίκησε στο πλαίσιο του Β Γύρου Αδειοδότησης, η κοινοπραξία απάντησε πως αποδέχεται να υπογράψει συμφωνία και να αναλάβει τα δικαιώματα των 5 και 6, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, ωστόσο δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί  βελτίωση της προσφοράς της, οπότε θα πρέπει η Κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρότασή της ως είχε. Κάτι που η Κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στην αρχική της πρόταση, η κοινοπραξία πρότεινε ως πριμ αδειοδότησης το ποσό των 5 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα δύο τεμάχια. Ποσό που δεν είχε πρόθεση να αυξήσει, επειδή όπως εξήγησε στο υπουργείο Ενέργειας, δεν υπάρχουν ούτε επαρκή, ούτε πυκνά σεισμογραφικά δεδομένα για τα δύο τεμάχια, παρά τις επιστημονικές μαρτυρίες για σημαντικά κοιτάσματα κάτω από τον βυθό τους.  Οπότε το επενδυτικό ρίσκο είναι ψηλό για να αυξηθούν οι δαπάνες προς αυτή την κατεύθυνση στο παρόν στάδιο.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε ότι παρά την πολιτική σημασία που θα είχε η ανάθεση των δύο τεμαχίων, το γεγονός ότι η ιταλοκορεατική κοινοπρξία αποδέχθηκε την πρόταση της Κυβέρνησης να τα αναλάβει, έχει τη δική του σημασία.
Ωστόσο, σε ένα επόμενο γύρο αδειοδότησης, αφού προχωρήσουν και οι τρισδιάστατες και δισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στα δύο τεμάχια, είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλιστούν πολύ μεγαλύτερες προτάσεις για μπόνους συμφωνίας.

Διαβάστε περισσότερα στον σημερινό «Φιλελεύθερο»