Thursday, January 30, 2014

Παρουσιάστηκε η μελέτη για Βασιλικό | StockWatch

Πεμ, Ιανουάριος 30, 2014 / 13:35

Παρουσιάστηκε η μελέτη για Βασιλικό Ημερομηνία Δημοσίευσης: 30/01/2014 08:25 / Τελευταία ενημέρωση: 30/01/2014 12:15

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Σκαρίνου η παρουσίαση της μελέτης του Χωραταξικού Σχεδίου Ανάπτυξης Master Plan, που αφορά την περιοχή Βασιλικού. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν βουλευτές Λάρνακας και Αμμοχώστου, η επίτροπος περιβάλλοντος και οι κοινοτάρχες των 7 κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού, δηλαδή Ζυγίου, Μαρί, Ψεματισμένου, Καλαβασού, Μαρωνίου, Τόχνης και Σκαρίνου.

Η παρουσίαση του σχεδίου ανάπτυξης έγινε από την Άννα Καραμοντάνη, εκπρόσωπο της εταιρείας A.L.A. Planning Partnership, ενώ έγιναν σύντομοι χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Κοινοτήτων Περιοχής Βασιλικού Λευτέρη Φωκά, ο οποίος ανέφερε ότι η ενημέρωση γίνεται ύστερα από πολλές προσπάθειες και πρωτοβουλία των κοινοτήτων.

Πρόσθεσε ότι «το γεγονός πως η μελέτη έγινε χωρίς διαβούλευση με τις κοινότητες της περιοχής μας αφήνει δυσαρεστημένους» και σημείωσε ότι μέλημα του είναι η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής που – όπως σημείωσε – «δεν διαπραγματεύεται με τίποτε». Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε να μεταφερθεί όλη η βαριά βιομηχανία της Κύπρου στην περιοχή και είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας με κάθε δυνατό μέσο, είπε.

Στο δικό του σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του Ομίλου Προστασίας Περιβάλλοντος και Υγείας της ευρύτερης περιοχής Καλαβασού Λευτέρης Σώζου, ανέφερε πως «το συγκεκριμένο έργο δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, βρεθήκαμε προ τετελεσμένων γεγονότων», ενώ διερωτήθηκε «κατά πόσον υπάρχει πρόθεση για τροποποίηση της συγκεκριμένης μελέτης και γιατί δεν ενημερώθηκαν οι κοινότητες».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Οικονομίδης, του υπουργείου ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού, είπε ότι το Σχέδιο Ανάπτυξης ετοιμάστηκε σε συνεννόηση με το υπουργείο ενέργειας από τους συμβούλους μελετητές για λογαριασμό της εταιρείας Noble Energy International Ltd στα πλαίσια των μελετών που γίνονται για τη δημιουργία Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου.

Πρόσθεσε ότι πιθανές μελλοντικές αναπτύξεις που σχεδιάζεται να γίνουν στην περιοχή του Βασιλικού περιλαμβάνουν το τερματικό υγροποίησης ΦΑ, εγκαταστάσεις υγραερίου και τερματικά αποθήκευσης πετρελαιοειδών για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων από τη Λάρνακα και αποθήκευση των στρατηγικών αποθεμάτων της Κύπρου, και άλλες αναπτύξεις που σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας.

Ο κ. Οικονομίδης διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι «θα εργαστούμε με καλή πίστη για την καλύτερη δυνατή επίλυση όλων των προβλημάτων με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των πολιτών του, την ασφάλεια, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Λάρνακας Ζαχαρίας Ζαχαρίου ζήτησε από τους παρευρισκόμενους «εκ μέρους όλων των βουλευτών συγγνώμη γιατί οι κοινότητες έπρεπε να ενημερωθούν επίσημα. Σ’ αυτό τον τόπο πρέπει να λέγονται τα πράγματα με το όνομα τους, πρέπει να στηρίξουμε τον κόσμο της περιοχής, δεν πρέπει οι άνθρωποι να γίνουν πρόσφυγες στη γη τους». Η περιοχή, ανέφερε, «με τη βαριά βιομηχανία που έχει συγκεντρωθεί δεν θα πρέπει να γίνει ο σκουπιδοτενεκές της Κύπρου».

Είπε ακόμα ότι οι βουλευτές Λάρνακας και Αμμοχώστου «είναι δίπλα στους κατοίκους για να τους βοηθήσουν να ζήσουν και να επιβιώσουν, ενώ η περιοχή πρέπει να ειδωθεί στο σύνολο της και όχι απομονωμένα». Είπε επίσης ότι το Σχέδιο Ανάπτυξης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου ενέργειας στις 13 Ιανουαρίου και η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου «γεγονός που δεν ικανοποιεί κανένα», όπως σημείωσε.

Εξάλλου ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την απόλυτη διαφάνεια με το τι πάει να γίνει στην περιοχή. Το τίμημα δεν μπορεί να το πληρώσει η κοινωνία της περιοχής αφού πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, ασυνήθιστο για τα δικά μας δεδομένα».

Σημείωσε ακόμα πως «θα πρέπει να αρχίσει η διαβούλευση και το ζητούμενο δεν είναι να τεθούν από τις κοινότητες αντισταθμιστικά μέτρα», ενώ απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες είπε ότι «είμαστε δίπλα σας σε κάθε μορφή αγώνα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιβληθεί λύση που να αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής και την ποιότητα ζωής τους».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Πανίκος Σταυριανός ανέφερε πως «συζητούμε μια συγκεκριμένη επένδυση του κράτους και θα απαιτήσουμε να γίνει διαβούλευση με τις κοινότητες».

Στο σημείο αυτό αρκετοί από τους παρευρισκόμενους διαμαρτυρήθηκαν ενώ ανέφεραν πως στην ιστοσελίδα του υπουργείου δεν καταχωρήθηκε ολοκληρωμένο το Σχέδιο Ανάπτυξης, πως δεν έγινε επίσημη ενημέρωση και πως μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για διαβούλευση αφού η αποψινή πρώτη συνάντηση ουσιαστικά γίνεται ύστερα από πολλαπλές εκκλήσεις των ίδιων των κοινοτήτων αντί να γίνει με πρωτοβουλία του υπουργείου ενέργειας.

Η κοινοτάρχης του Μαρί, Μαρία Γεωργίου, διερωτήθηκε κατά πόσον πρέπει να θυσιαστεί το Μαρί για να σωθεί ολόκληρη η Κύπρος δεδομένου ότι για να υλοποιηθεί η δεύτερη φάση του Σχεδίου θα πρέπει να μετακινηθεί το Μαρί.

Από την πλευρά του, ο κοινοτάρχης Ζυγίου Μιχάλης Παπαδημητρίου είπε πως «δεν θα δεχθούμε να πάρουν ούτε σπιθαμή πέρα του Βασιλοπόταμου, ούτε στη στεριά ούτε στη θάλασσα», προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά.

Εκπρόσωπος του Ομίλου Προστασίας Περιβάλλοντος και Υγείας της ευρύτερης περιοχής Καλαβασού ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποζημίωσης των κατοίκων του Μαρί που θέλουν να εγκαταλείψουν την κοινότητα.

Εκπρόσωπος του κοινοτικού συμβουλίου Καλαβασού ανέφερε ότι πρώτα θα έπρεπε να γίνει περιβαλλοντική μελέτη για να δούμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων, δεδομένου ότι στην Καλαβασό υπάρχουν σήμερα 30 καρκινοπαθείς λόγω της σκόνης που εισπνέουν από το Τσιμεντοποιείο Βασιλικού και τους ρύπους που εκπέμπει η ΑΗΚ.

Σε παρέμβασή της η επίτροπος περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου εξέφρασε έκπληξη από το γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε ο Λευτέρης Σώζου, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει Master Plan για την Κύπρο. «Από τη στιγμή που ως κράτος δεν έχουμε Master Plan για την Κύπρο, η μικροσκοπική ανάλυση του συγκεκριμένου Master Plan καθίσταται αδύνατη», όπως ανέφερε η κ. Παναγιώτου.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Λάρνακας, Κοινοτάρχης Ψεματισμένου Χριστόδουλος Παπαχρίστου ανέφερε πως η εφορευτική επιτροπή για τη διαμόρφωση πολεοδομικών ζωνών απέρριψε ομόφωνα αίτημα για αδειοδότηση δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγού σταθμού σε περιοχή κοντά στον αυτοκινητόδρομο. Ωστόσο, σημείωσε, ξαφνικά είδαμε στον Τύπο ότι έχει δοθεί άδεια για λειτουργία νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις, ο κ. Οικονομίδης ανέφερε ότι με την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο όλες οι παρεκκλίσεις που έλαβε το νησί μας από την ένταξη του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτόματα θα καταργηθούν και σημείωσε πως δεν θα υπάρχει σκόνη στην ατμόσφαιρα από το Τσιμεντοποιείο ούτε ρύποι από την ΑΗΚ στο Βασιλικό.

Απαντώντας σε παρατηρήσεις των παρευρισκομένων για τη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», ο κ. Οικονομίδης είπε πως ύστερα από συνομιλίες που έγιναν με το υπουργείο άμυνας έχει εξαχθεί το συμπέρασμα ότι «οι εγκαταστάσεις της Βάσης μπορούν να προσφέρουν ασφάλεια στην περιοχή».

Ανέφερε τέλος πως το υπουργείο ενέργειας είναι διατεθειμένο να κάνει όσες διαβουλεύσεις με τις κοινότητες χρειαστεί για να βρεθεί μια λύση και σημείωσε πως «όταν μιλούμε για έργα δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν μπορούμε να μιλούμε για σκουπίδια

Link to source: http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=191025&lang=gr