Wednesday, April 16, 2014

ΕΥΚ: Μεγαλύτερη προοπτική για τερματικό με επίσπευση γεωτρήσεων | ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ημερομηνία: 16.04.2014 | 13:54
ΕΥΚ: Μεγαλύτερη προοπτική για τερματικό με επίσπευση γεωτρήσεων
Θα αξιολογηθούν τα δεδομένα μετά τις ερευνητικές γεωτρήσεις, πριν γίνουν άλλοι σχεδιασμοί
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
«Η επιλογή στην οποία στοχεύουμε ως ΚΔ είναι η κατασκευή τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό», τόνισε η Πρόεδρος της ΕΥΚ, Τούλα Ονουφρίου.
Αναμένονται σημαντικές εξελίξεις που θα ενισχύσουν την επιλογή δημιουργίας χερσαίου τερματικού, μετά την προσπάθεια επίσπευσης των ερευνητικών γεωτρήσεων στην Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη (ΑΟΖ) που εξήγγειλε ο Υπουργός Ενέργειας, δήλωσε η Πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) Τούλα Ονουφρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ.
«Η προσπάθεια αυτή επίσπευσης του προγράμματος γεωτρήσεων, θα μας επιτρέψει να έχουμε πιο σύντομα κάποια δεδομένα τα οποία ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουν να ενισχύσουν την επιλογή μας για δημιουργία χερσαίου τερματικού», δήλωσε η κα. Ονουφρίου.
Όπως είπε, η προσπάθεια αυτή συμπεριλαμβάνει νέα γεώτρηση από την Noble στο οικόπεδο δώδεκα σύντομα, το ότι οι ENI/KOGAS αναμένεται να αρχίσουν τις γεωτρήσεις τους στο καλοκαίρι 2014, ενώ η TOTAL ετοιμάζεται για γεωτρήσεις το 2015. Πρόσθεσε ότι αφού γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις θα χρειαστεί και μια περίοδος για την αξιολόγηση των δεδομένων προτού γίνουν περαιτέρω σχεδιασμοί.
Προτάσσοντας ότι παραμένει ως η κύρια επιλογή και η επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να γίνει χερσαίο τερματικό υγροποίησης το οποίο θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο, η κα. Ονουφρίου ανέφερε ωστόσο ότι με την επίσπευση του προγράμματος γεωτρήσεων, «θα έχουμε κάποιες σημαντικές εξελίξεις που αναμένεται να βοηθήσουν στους κατάλληλους σχεδιασμούς».
Η κα. Ονουφρίου ανέφερε ότι η καλύτερη επιλογή για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων είναι αυτή που θα είναι πιο συμφέρουσα για την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της σε μια μακροπρόθεσμη βάση, κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που θα επηρεάσουν τους τελικούς σχεδιασμούς μας.
«Η επιλογή στην οποία στοχεύουμε ως ΚΔ είναι η κατασκευή τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό η οποία θα έχει πολλά πλεονεκτήματα για τη χώρα μας, όπως η ευελιξία στη διάθεση του ΦΑ στις διεθνείς αγορές, το ότι η κατασκευή και λειτουργία του τερματικού θα δημιουργήσει ανάπτυξη και πολλές θέσεις εργασίας για αρκετά χρόνια, θα αναπτυχθούν συνεργασίες με γειτονικές χώρες στον τομέα της ενέργειας, και θα αναδείξει την Κύπρο ως κέντρο ενέργειας για την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου».
Σημείωσε ωστόσο ότι για να υλοποιηθεί ο στόχος του χερσαίου τερματικού, θα πρέπει να υπάρχουν αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου, είτε κυπριακά είτε σε συνεργασία με γειτονικές χώρες όπως το Ισραήλ.
Το θέμα της προπώλησης φυσικού αερίου,θα μπορούσε να εξεταστεί, όπως δήλωσε η κα. Ονουφρίου, σε ένα μεταγενέστερο στάδιο όταν θα υπάρχουν πιο συγκεκριμένα δεδομένα.
«Το θέμα της προπώλησης είναι λίγο παρεξηγημένο. Στα πολύ αρχικά στάδια το να κοιτάει κάποιος τη δυνατότητα της προπώλησης δεν είναι οικονομικά επωφελές διότι υπάρχουν πολύ μεγάλες αβεβαιότητες στο τί μπορεί να βρεθεί, με αποτέλεσμα το κόστος να το πληρώνει η ΚΔ γιατί δεν θα πάρει τις τιμές που θα μπορούσε να πάρει. Σε ένα μεταγενέστερο στάδιο αυτά τα πράγματα θα εξεταστούν την κατάλληλη στιγμή, όταν έχουμε πιο συγκεκριμένα δεδομένα και θα αρχίσουμε να βλέπουμε τη διάθεση του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές».
Συνδυασμός επιλογών για αξιοποίηση φυσικού αερίουΑναφορικά με τις άλλες επιλογές που εξετάζονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων όπως η συνεργασία με την Αίγυπτο, η κα. Ονουφρίου ανέφερε ότι σε μελλοντική φάση θα μπορούσε να υπάρξει και ένας συνδυασμός αυτών των πιθανών μεθόδων διοχέτευσης του φυσικού αερίου.
«Θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι και να αντιλαμβανόμαστε τις διεθνείς εξελίξεις σε όλα αυτά τα θέματα και να μπορούμε να αξιολογούμε τις ευκαιρίες όπως εξελίσσονται. Μέσα  σε αυτά τα πλαίσια είναι καλό να διερευνούμε τις διάφορες πιθανότητες για να μπορούμε να κάνουμε τις επιλογές μας πάνω σε τεκμηριωμένη βάση», είπε.
Αναφορικά με την μελέτη βιωσιμότητας αγωγού που να συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα, η Πρόεδρος της ΕΥΚ, είπε ότι τα αρμόδια σώματα παρακολουθούν την εξέλιξη αυτής της μελέτης βιωσιμότητας η οποία θα μπορούσε μελλοντικά να προσφέρει ακόμα μια πιθανή επιλογή.
«Είναι καλό να είμαστε ενήμεροι για αυτές τις εξελίξεις και σε μελλοντική φάση θα μπορούσε να υπάρξει και ένας συνδυασμός αυτών των πιθανών μεθόδων διοχέτευσης του φυσικού αερίου».
Σημαντικές προοπτικές μετά την κρίση στην ΟυκρανίαΤα γεγονότα στην Ουκρανία ανέδειξαν και πάλι τη σημασία της πιθανής τροφοδότησης φυσικού αερίου από την περιοχή της Κύπρου προς την Ευρώπη, έτσι ώστε να συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, όπως ανέφερε η κα. Ονουφρίου.
«Είναι μια σημαντική προοπτική και πρέπει να δούμε  τα δεδομένα συνολικά για να δούμε την καλύτερη πορεία που μπορούμε να ακολουθήσουμε», ανέφερε.
Σημείωσε ότι τα διεθνή δεδομένα μεταβάλλονται διαρκώς, όπως μεταβάλλονται και τα δεδομένα της Κύπρου στον τομέα των Υδρογονανθράκων.
Σχολιάζοντας την  ποσότητα υδρογονανθράκων (στα 4 τρισ. Κυβικά πόδια) που έχει εξευρεθεί μέχρι τώρα στην κυπριακή ΑΟΖ και είναι μικρότερη απ` ότι αναμενόταν, η κα. Ονουφρίου ανέφερε ότι πάντοτε υπάρχουν αβεβαιότητες στην έρευνα και εξόρυξη των υδρογονανθράκων αλλά και αλλαγές στο διεθνές σκηνικό οι οποίες πρέπει να αξιολογούνται και να λαμβάνονται υπόψη στους σχεδιασμούς .
Όπως είπε, μπορεί σε κάποια χρόνια να γίνουν ανακαλύψεις οι οποίες να είναι πολύ σημαντικές και να αλλάξουν το σκηνικό, τόσο σε συνδυασμό με τις ανάγκες τις Ευρώπης όσο και διεθνώς.
Πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η σωστή και αποτελεσματική λειτουργία με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, διασφαλίζοντας έτσι ένα κατάλληλο τρόπο ανάπτυξης στον τομέα αυτό. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει  καλή γνώση των διαφόρων διεθνών δεδομένων και γεωπολιτικών παραγόντων που θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη στις αποφάσεις .
«Δεν υπάρχει κάτι που να έχει χαθεί οριστικά αφού σε ένα δυναμικό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον πάντα υπάρχουν ευκαιρίες και θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες προσπάθειες να κινηθούμε με ένα καλό ρυθμό έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις ευκαιρίες που διανοίγονται για τη χώρα μας αυτή τη περίοδο», ανέφερε.
Στο τραπέζι και το πετρέλαιοΑναφορικά με την πιθανότητα εξεύρεσης πετρελαίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, η κα. Ονουφρίου ανέφερε ότι υπάρχουν προοπτικές, αλλά είναι υπό αξιολόγηση  το ποιές κινήσεις είναι πιο κατάλληλο να γίνουν πρώτα.
«Σε αυτή τη φάση οι γεωτρήσεις άρχισαν να προγραμματίζονται για φυσικό αέριο. Κάποια στιγμή μελλοντικά πιθανώς στο πρόγραμμα να μπουν και οι γεωτρήσεις για πετρέλαιο».
Πρόσθεσε ότι οι εταιρείες επεξεργάζονται η καθεμία τα δεδομένα τους, τα σεισμογραφικά δεδομένα και αξιολογούν τις πιθανότητες επιτυχίας, είτε για φυσικό αέριο, είτε για πετρέλαιο. Με βάση αυτές τις αξιολογήσεις προτείνεται το πρόγραμμα γεωτρήσεων, το οποίο μελετά και η ΚΔ και λαμβάνονται οι αποφάσεις σε συνεργασία.
«Το θέμα του πετρελαίου μπαίνει και αυτό στο τραπέζι. Όταν είναι η κατάλληλη στιγμή πιθανόν να προχωρήσουμε και με αυτό», σημείωσε η Πρόεδρος της ΕΥΚ. 
Αναφέροντας ότι το θέμα των υδρογονανθράκων θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τα ΜΜΕ με σωστή πληροφόρηση και χωρίς υπερβολές, η κα. Ονουφρίου ανέφερε ότι θα πρέπει «να αφήσουμε τους αρμόδιους φορείς και εμπειρογνώμονες να κάνουν την δουλειά τους και όταν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αυτό να ανακοινώνεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα».
«Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι διαδικασίες έρευνας, εξόρυξης και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων δεν σηκώνουν πειραματισμούς και προχειρότητες, υπάρχουν διεθνείς πρακτικές και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται και θα πρέπει και εμείς να κινηθούμε ως χώρα με υπευθυνότητα για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για τη χώρα μας αλλά και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος σε σχέση με όλες αυτές τις υπεράκτιες δραστηριότητες».
Να αξιοποιήσουμε τα πιο δυνατά μυαλά στον τομέα των υδρογονανθράκωνΤο νέο Συμβούλιο της ΕΥΚ το οποίο διορίστηκε τον περασμένο μήνα με επικεφαλής την κα. Ονουφρίου βρίσκεται ακόμα στη φάση της ενημέρωσης.
 «Θεωρούμε πολύ σημαντικό το να έχουμε μια πλήρη και σαφή ενημέρωση ως Συμβούλιο της ΕΥΚ για τα θέματα αυτά καθώς και για τους ρόλους και αρμοδιότητες της ΕΥΚ, έτσι ώστε να μπορέσουμε πάνω σε αυτή τη βάση, να κάνουμε τον κατάλληλο προγραμματισμό», ανέφερε η κα. Ονουφρίου.
Πρόσθεσε ότι μέσα από αυτή την αρχική ενημέρωση και ανάλυση των θεμάτων, τον κατάλληλο σχεδιασμό αλλά και μέσα από μια συλλογική προσπάθεια, στόχος είναι η αξιοποίηση της σημαντικής εμπειρογνωμοσύνης των μελών του ΔΣ στο να δώσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη προς τη χώρα μας σε αυτό το πολύ σημαντικό τομέα.
Κατευθυντήριες γραμμές από ΥπουργικόΗ βασική διαφορά της ΕΥΚ με την προκάτοχό της ΚΡΕΤΥΚ, είναι ότι όλα τα μέλη του Συμβουλίου είναι μη εκτελεστικά και η ΕΥΚ  ενεργεί με βάση την πολιτική και τις κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζει το Υπουργικό Συμβούλιο και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ενέργειας.
Ερωτηθείσα για το πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος της νέας εταιρείας στη διαμόρφωση της πολιτικής γύρω από τους υδρογονάνθρακες, η κα. Ονουφρίου παρέπεμψε στις αρμοδιότητες της νέας εταιρείας, που όπως είπε «έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα στις διάφορες δραστηριότητες».
Συγκεκριμένα η ΕΥΚ αναλαμβάνει την προώθηση και πώληση του μεριδίου των υδρογονανθράκων που αναλογούν στην Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με το Συμβόλαιο του Αναλογικού Καταμερισμού (ΣΑΚ) που έχει υπογραφεί με τις εταιρείες. Επίσης συμμετέχει ως παρατηρητής στις διάφορες επιτροπές διαχείρισης που πρέπει να υπάρχουν σύμφωνα και πάλι με το ΣΑΚ. Παράλληλα συμμετέχει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του τερματικού και στις διαδικασίες αξιολόγησης της εμπορευσιμότητας των ανακαλύψεων  και πιθανές επιλογές για την ανάπτυξη τους για καλύτερη αξιοποίηση τους προς όφελος της ΚΔ.
Η κα. Ονουφρίου ανέφερε ότι μελλοντικά η ΕΥΚ μπορεί να προβαίνει και σε δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, όπως λειτουργούν οι υπόλοιπες πετρελαϊκές εταιρείες, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν όλα τα θέματα σε μια πιο μακροπρόθεσμη βάση.
«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την εμπειρογνωμοσύνη που διαθέτει η ΕΥΚ μέσα από την συμμετοχή των μελών μας στις διάφορες αυτές δραστηριότητες, έτσι ώστε να έχουμε μια σημαντική και καθοριστική συμβολή προς τη σωστή κατεύθυνση στοχεύοντας στην μεγιστοποίηση των οφελών για την χώρα μας».
Τόνισε επίσης ότι  σταδιακά μέσα από την πρόσληψη προσωπικού ο στόχος θα πρέπει να είναι να αξιοποιηθούν τα καλύτερα δυνατά μυαλά που υπάρχουν σε αυτή την περιοχή.
Τον περασμένο Οκτώβριο το Υπουργείο Ενέργειας προχώρησε στην τροποποίηση του περί Υδρογονανθράκων Νόμου του 2007, με σκοπό τον διορισμό μη εκτελεστικών μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΚ, καθώς και την επίτευξη λεπτομερούς ρύθμισης του θέματος για έλεγχο της εταιρείας από τον Γενικό Ελεγκτή.

Link to source: http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=168779