Tuesday, March 24, 2015

Θετικές ενδείξεις από γεωτρήσεις ΕΝΙ ΚΟΓΚΑΣ στην Αμαθούσα | Sigma Live

Θετικές ενδείξεις από γεωτρήσεις ΕΝΙ ΚΟΓΚΑΣ στην Αμαθούσα

Έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες του Σίγμα αναφέρουν ότι η Ιταλοκορεατική κοινοπραξία ΕΝΙ ΚΟΓΚΑΣ έχει εντοπίσει κοίτασμα φυσικού αερίου στον γεωτρητικό στόχο Αμαθούσα στο οικόπεδο 9 της ΑΟΖ της ΚΔ. 
Πάντως, είναι πολύ νωρίς να γίνει λόγος για αριθμούς και ποσότητες καθώς, όπως αρμοδίως πληροφορούμαστε, λόγω των πολλών στρωμάτων γίνεται ανάλυση των δεδομένων με στόχο την κατάληξη σε μια ασφαλή πρόβλεψη. Θυμίζω εδώ δηλώσεις τεχνοκρατικών παραγόντων προ μηνός ότι η Αμαθούσα μπορεί να κρύβει μέχρι τρία τρις κυβικά πόδια Φ.Α. 
Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία προκαλεί αισθήματα ικανοποίησης αλλά και ανακούφισης στην κυβέρνηση που βλέπει τις προοπτικές στο ενεργειακό πεδίο, όχι μόνον να μην καταρρέουν αλλά αντίθετα να ενισχύονται. Όλα θα επιβεβαιωθούν την ερχόμενη Πέμπτη. Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, έχει από χθες βράδυ τα αποτελέσματα της γεώτρησης και μεθαύριο θα ενημερώσει επίσημα το Υπουργικό Συμβούλιο. Αμέσως μετά θα ενημερώσει εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και θα κλείσει τις δραστηριότητες του με την επίσημη ανακοίνωση προς τον Κυπριακό λαό.
Σύμφωνα με επίσημη πληροφόρηση, σε περίπτωση εντοπισμού κοιτάσματος η ΕΝΙ έχει υποχρέωση, μετά το τεχνικό τρίμηνο διάλειμμα για σκοπούς συντήρησης του γεωτρητικού πλοίου, να επιστρέψει στην Αμαθούσα για επιβεβαιωτική γεώτρηση. 
Στην εξίσωση μπαίνει και το θέμα των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, που επαναρχίζουν, όπως όλα δείχνουν, τον ερχόμενο Μάιο. 
Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι προγραμματισμένες ενέργειες θα επηρεάσουν τον όποιο σχεδιασμό. Υπενθυμίζεται ότι ο Ε. Μ. Άιντα έθεσε στη ζυγαριά όχι μόνο την navtex και το Barbaros, αλλά και την ολοκλήρωση των γεωτρητικών εργασιών. 
Άρα είναι κάτι φανεί στην πορεία και το οποίο θα έχει το δικό του ενδιαφέρον, δεδομένου βέβαια ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του κοιτάσματος.
   
Πάντως ο λεγόμενος «υπεξ» Οζντίλ Ναμί σε συνέντευξη του έκανε λόγο για «υπερβολές των ε/κ» σε σχέση με τα προσδοκώμενα έσοδα και ζήτησε λόγο και ρόλο των Τ/κ όχι μόνο στα έσοδα, αλλά και στις συμφωνίες με εταιρείες για τα ερευνητικά προγράμματα.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/218127/thetikes-endeikseis-apo-geotriseis-eni-kogkas-stin-amathousa#.dpuf



Source: http://www.sigmalive.com/news/local/218127/thetikes-endeikseis-apo-geotriseis-eni-kogkas-stin-amathousa