Λευκωσία: Έρχεται αύριο για επίσκεψη μερικών ωρών στην Κύπρο ο επικεφαλής του ιταλικού κολοσσού ΕΝ,Ι Κλαούντιο Ντεσκάλζι. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ντεσκάλτζι θα γίνει δεκτός στις 10.15 π.μ. από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνάντηση θα παρευρεθεί και ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Η επίσκεψη είναι φανερό ότι γίνεται κάτω από τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, πολύ κοντά στα τεμάχια 10, 11 και 12 της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις νέες ερμηνείες που δίνονται στη γεωλογική εικόνα των πιθανών κοιτασμάτων της περιοχής.

Το ενδεχόμενο επέκτασης του τεράστιου κοιτάσματος των 30 - 35 τρις κυβικών ποδών φυσικού αερίου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ είναι αναμενόμενο ότι επίσης θα συζητηθεί, ανάλογα και με την πρόοδο των μελετών της ΕΝΙ ως προς την έκταση και τη μορφολογία του κοιτάσματος.

Οι σχεδιασμοί της ΕΝΙ σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Αιγύπτου για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, τα χρονοδιαγράμματα και το πώς επηρεάζεται η Κύπρος, θα αποτελέσουν θέμα ενημέρωσης του Προέδρου Αναστασιάδη από τον επικεφαλής του ιταλικού κολοσσού.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι η επίσκεψη γίνεται μετά και την έγκριση από πλευράς Υπουργικού Συμβουλίου στη Λευκωσία, της παράτασης που ζήτησε η ΕΝΙ στις ερευνητικές της δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Στο τραπέζι της αυριανής συνάντησης, αναμένεται να τεθούν και  τα προγράμματα της ΕΝΙ και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα για τα τεμάχια 2,3 και 9 των οποίων έχει τα δικαιώματα, όπως και η μέχρι τώρα αναδιατύπωση του γεωλογικού χάρτη της περιοχής από την ΕΝΙ μετά τις δύο μη επιτυχείς γεωτρήσεις.

Το νέο ενδιαφέρον που δημιουργείται στην περιοχή, δεδομένου μάλιστα ότι το τεμάχιο 10 στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι «ελεύθερο» μετά την αποδέσμευσή του από την TOTAL, είναι προφανές ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί και τις δύο πλευρές.

Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, με την επίσκεψή του στην Κύπρο και την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι φανερό ότι θα δοθεί και το μήνυμα ότι η ΕΝΙ δεν έχει εγκαταλείψει την δραστηριότητά της στην Κύπρο είτε για πολιτικούς λόγους, είτε για επιχειρηματικούς λόγους – δηλαδή την απουσία ερευνητικού ενδιαφέροντος.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης