Λευκωσία: Στο σημείο όπου θα πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του Τεμαχίου «9», έφτασε ακριβώς στις 4.00 το απόγευμα, μετά από πλεύση 17.000 χιλιομέτρων από την Μοζαμβίκη μέχρι την Κυπριακή ΑΟΖ, το πλοίο – γεωτρύπανο SAIPEM 10000. Σε όλη τη διαδρομή που διήρκεσε σχεδόν δύο μήνες, πραγματοποίησε μόνο ένα σταθμό ανεφοδιασμού στο Λας Πάλμας.

Προκαλεί για άλλη μια φορά εντύπωση, το γεγονός ότι ο προγραμματισμός της ΕΝΙ – KOGAS όπως διαμορφώθηκε τελικά προ τριμήνου, μέχρι στιγμής, τηρείται ευλαβικά με ακρίβεια μέχρι και του τελευταίου λεπτού. Στην διαδικασία προσέγγισης του πλοίου – γεωτρύπανου στο σημείο της γεώτρησης – στο σημείο «Ο», όπως χαρακτηρίστηκε, λήφθηκαν μέτρα – που συνεχίζονται – για να παρακολουθούνται και να αντιμετωπιστούν τυχόν τουρκικές προκλήσεις. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ενώ γίνεται αισθητή η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή, δεν έχει γίνει καμία παρενόχληση, αντίθετα, φαίνεται ότι η παρουσία αυτή ήταν μέχρι στιγμής «επιτήδεια διακριτική». Στην ευρύτερη περιοχή πλέουν και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων χωρών, λόγω της κατάστασης και των επιχειρήσεων στην Συρία και το Ιράκ.

Η διαδικασία γεώτρησης αναμένεται να ξεκινήσει εντός ελάχιστων 24ώρων, αφού το πλοίο – γεωτρύπανο θα σταθεροποιηθεί μόνο του και θα διατηρήσει την σταθερή του θέση με δικά του αυτόνομα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, χωρίς την ανάγκη σύνθετου συστήματος από άγκυρες όπως με τις ημιπλωτές μονάδες.  

Η άφιξη του SAIPEM 10000 στο σημείο της πρώτης από σειρά τουλάχιστον τεσσάρων διαδοχικών γεωτρήσεων στη περιοχή, έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού θα ξεκαθαρίσει πάρα πολλά δεδομένα ως προς τον ενεργειακό πλούτου της Κύπρου, αλλά και τις διαδικασίες αξιοποίησης και ρευστοποίησης του.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης