Thursday, September 4, 2014

Κοντά στην έναρξη γεωτρήσεων από ENI/KOGAS | InBusiness

Κοντά στην έναρξη γεωτρήσεων από ENI/KOGAS

Εκδόθηκε προειδοποίηση πλοήγησης (navtex) στα τεμάχια 2,3,9

  • 04 Σεπτ. 2014
  • 16:39 µµ
Πολύ κοντά είναι η έναρξη γεωτρήσεων στα τεμάχια 2,3 και 9 στα οποία έχει αδειοδοτηθεί να διενεργήσει διερευνητικές εργασίες η κοινοπραξία ENI/KOGAS, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ήδη, χθες Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου εκδόθηκε `navtex` (προειδοποίηση πλοήγησης) στο οποίο έχουν δεσμευθεί κάποιες περιοχές στα εν λόγω τεμάχια. 
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το πρόγραμμα των γεωτρήσεων θα διαρκέσει 12 – 18 μήνες ανάλογα με τα ευρήματα, ότι η κάθε γεώτρηση θα είναι διάρκειας περίπου 80 ημερών, ότι το βάθος θα είναι περίπου 5 με 5,5 χιλιάδες μέτρα καθώς και ότι θα γίνουν τουλάχιστον 4 γεωτρήσεις.

RELATED ARTICLES


Απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψή του στην Ιορδανία ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «στο πλαίσιο των επαφών που έχουμε εγκαινιάσει τις προηγούμενες μέρες και με την επίσκεψή μου στο Κάιρο, αλλά και με άλλες που προγραμματίζονται, τη Δευτέρα θα μεταβώ στο Αμμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, για κατ` ιδίαν επαφές τόσο με τον Υπουργό Ενέργειας, όσο και με τον Υπουργό Τουρισμού και τον Υπουργό Εμπορίου».
Εξήγησε ότι «σε ό,τι αφορά τον Υπουργό Εμπορίου είναι στα πλαίσια προσπάθειας εξεύρεσης καινούριων αγορών για τα προϊόντα μας τα οποία έχουν πληγεί, με τον Υπουργό Τουρισμού για βελτίωση των σχέσεων και των τουριστικών επαφών του δύο χωρών και βεβαίως με τον Υπουργό Ενέργειας, με τον οποία συναντήθηκα και στα πλαίσια του Συνεδρίου στη Μάλτα τον περασμένο Ιούλιο, για εξεύρεση τρόπων στενότερης συνεργασίας σ` αυτόν τον τομέα».
Απαντώντας σε ερώτηση αν επηρεάζονται οι σχεδιασμοί της Κύπρου από την ανακοίνωση για προμήθεια φυσικού αερίου της Ιορδανίας από το Ισραήλ, ο Υπουργός είπε ότι «αυτή η πρόθεση συμφωνίας που ανακοινώθηκε, είναι στα πλαίσια των περιφερειακών πωλήσεων που ήδη η κοινοπραξία του Λεβιάθαν ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επιδιώξει για την πρώτη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος». Οπότε, πρόσθεσε, «δεν επηρεάζει τους σχεδιασμούς μας».

Εξάλλου, σημείωσε, «ο ίδιος ο Υπουργός της Ιορδανίας στη συνάντηση που είχαμε στη Μάλτα, μου εξέφρασε την πρόσκληση για ν` αρχίσουμε αυτού του είδους τις συζητήσεις, γιατί και η Ιορδανία και η Αίγυπτος προγραμματίζουν την κατασκευή και σταθμών απο-υγροποίησης αλλά και αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου». Οπότε, συνέχισε, «όλα τα ενδεχόμενα θα συζητηθούν σ` αυτές τις κατ` ιδίαν συναντήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις γεωτρήσεις ΕNI/KOGAS ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «είμαστε πολύ κοντά ν` αρχίσουμε τις γεωτρήσεις, ήδη χθες εκδόθηκε `navtex` (προειδοποίηση πλοήγησης) στο οποίο έχουμε δεσμεύσει κάποιες περιοχές στα τεμάχια 2,3 και 9, όπου θα γίνουν οι γεωτρητικές δραστηριότητες».

Είμαστε πολύ κοντά στην έναρξη, πρόσθεσε, «για ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσει 12 – 18 μήνες ανάλογα με τα ευρήματα».

Κληθείς να επιβεβαιώσει πληροφορίες για στήριξη του Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας ανέφερε ότι «ούτε μπορώ να επιβεβαιώσω, ούτε να διαψεύσω οτιδήποτε. Γίνονται συσκέψεις με όλα τα αρμόδια Υπουργεία, γιατί είναι κάτι που έχει πρώτη προτεραιότητα, εξ ου και βγήκαν οι οδηγίες navtex για να έχουν όλοι οι ναυτιλιακοί παράγοντες την πληροφορία ότι σ` εκείνη την περιοχή θα υπάρχουν ερευνητικές δραστηριότητες».

Ερωτηθείς σε τι αποτελέσματα προσβλέπει η Κυβέρνηση ο κ. Λακκοτρύπης δεν θέλησε να πει οτιδήποτε σ` αυτό το στάδιο για το θέμα. Προτεραιότητα, σημείωσε, «είναι ν` αρχίσουν οι γεωτρήσεις, να μπούμε σ` ένα κανονικό ρυθμό γεωτρήσεων.  Η κάθε γεώτρηση, να πω, διαρκεί περίπου 80 μέρες, θα είναι συνεχιζόμενες σ` όλο το πρόγραμμα και υπάρχει η ευελιξία αλλαγής του προγράμματος ανάλογα και με τα ευρήματα».
Απαντώντας σε ερώτηση για το βάθος, είπε ότι «περίπου στο ίδιο εστιακό βάθος που έγινε η ανακάλυψη στο οικόπεδο 12 και μιλάμε για περίπου 5 με 5,5 χιλιάδες μέτρα». Σε ερώτηση για τις γεωτρήσεις, είπε ότι πρόκειται για τουλάχιστον τέσσερις γεωτρήσεις.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ



Link to source: http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/business/energy/%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%BE%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%84%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-eni/kogas