Monday, January 20, 2014

Ανοικτή γραμμή με τις Η.Π.Α. για τα ενεργειακά | Φιλελεύθερος


Αμερικανός απεσταλμένος συζήτησε με Λευκωσία θέματα ενέργειας

Ανοικτή γραμμή με τις Η.Π.Α. για τα ενεργειακά

     
Λευκωσία: Εκ του σύνεγγυς παρακολουθούν οι Αμερικανοί τις διεργασίες γύρω από τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πεδίο της ενέργειας και ζητούν συνεχή ενημέρωση. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η πρόσφατη επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου στην περιοχή και οι συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία.

Στην Κύπρο για επαφές βρέθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τη ενεργειακή διπλωματία, Amos J. Hochstein και ζήτησε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στα ζητήματα αυτά.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος έχει αρμοδιότητα στα θέματα της Μέσης Ανατολής, συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, διαδοχικά με τους υπουργούς Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, καθώς και με την πρόεδρο της ΔΕΦΑ Ελένη Βασιλειάδου.

Ο κ. Hochstein, ο οποίος έχει πλήρη εικόνα και για τις δράσεις των Ισραηλινών, όπως επίσης και άλλων χωρών της περιοχής στα θέματα αυτά, συζήτησε με τους αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας τα επόμενα βήματα της Λευκωσίας στα θέματα της ενέργειας, κυρίως όμως το θέμα της ανέγερσης του τερματικού σταθμού.

Το θέμα της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, της μεταφοράς του δηλαδή, αν και δεν είναι ένα ζήτημα που θα αντιμετωπιστεί σύντομα, απασχολεί όλους τους βασικούς παίκτες. Οι Αμερικανοί εξετάζουν όλα τα σενάρια, λαμβάνουν όμως υπόψη και τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή (Τουρκία, Μεσανατολικό, εξελίξεις στην Αίγυπτο). Σημειώνεται ότι παρόλο που δεν τέθηκε από τον κ. Amos Hochstein σε καμία από τις επαφές, ωστόσο το σενάριο μεταφοράς του φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας εξακολουθεί να συντηρείται από διάφορες πλευρές, περιλαμβανομένων και εταιρειών.

Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν έχει στις αρμοδιότητές του το Κυπριακό, ωστόσο φαίνεται να ενημερώνεται από τους συναδέλφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς οι εξελίξεις στο θέμα τούτο, εκ των πραγμάτων, επηρεάζουν και τους σχεδιασμούς τους.

Είναι σαφές από τις επαφές αυτές, όπως και τις συνομιλίες που έχουν αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας με ξένες κυβερνήσεις, ότι πλέον το θέμα της ενέργειας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων. Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο επιβεβαίωσε τούτο κατά τις επαφές που έγιναν στη βρετανική πρωτεύουσα. Τούτο αναμένεται ότι θα επιβεβαιωθεί και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Αναστασιάδη στο Βερολίνο, στις 6 Μαΐου. Διαπιστώνεται και γερμανικό ενδιαφέρον τόσο για τα θέματα της ενέργειας όσο και για τις εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Link to source: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/180982/anoikti-grammi-me-tis-ipa-gia-ta-energeiaka