Thursday, November 13, 2014

Η ενέργεια ενώνει Ελλάδα, Κύπρο με Ισραήλ και Αίγυπτο | mignatiou.com

Η ενέργεια ενώνει Ελλάδα, Κύπρο με Ισραήλ και Αίγυπτο




Η ενέργεια ενώνει Ελλάδα, Κύπρο με Ισραήλ και Αίγυπτο

November 22, 2014 9:31 am Category: ΕλλαδαΙσραήλΚυπροςΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ Leave a comment
Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ*
Τα κοινά σχέδια για την ενέργεια και η αντιμετώπιση των απειλών ασφάλειας φέρνουν πιο κοντά το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα θέτοντας τις βάσεις της μετεξέλιξης της συνεργασίας των τριών χωρών σε ένα θεσμοθετημένο μηχανισμό Τριμερούς συνεργασίας συμπληρωματικό της Τριμερούς με την Αίγυπτο. Δυο διπλωματικές πρωτοβουλίες που συγκροτούν ένα ευρύ και ισχυρό πλέγμα περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας που αποκτά πολλαπλασιαστική ισχύ ,λογω του παράγοντα της ενέργειας.
Οι συνομιλίες που είχαν την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα ο γ.γ. του Υπουργείου Εξωτερικών Αναστασιος Μητσιαλης , με τον γ.δ. του κυπριακού ΥΠΕΞ Αλέξανδρο Ζηνωνα και τον ισραηλινό ομόλογο του Νισσιμ Μπεν Σιριτ, εξετάστηκε όλη η ατζέντα διμερών και περιφερειακών ζητημάτων και έγινε εκτενής ενημέρωση της ισραηλινής πλευράς για την συνάντηση του Καΐρου   και πλέον επισπεύδονται οι διαδικασίες για την προετοιμασία της Τριμερούς συνάντησης Κορυφής των τριών χωρών που θα επιδιωχθεί να γίνει μέχρι την Άνοιξη.
Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει η επίσκεψη του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη στις 2 Δεκεμβρίου στα Ιεροσόλυμα, όπου στις συναντήσεις με τον Μπένζαμιν Νετανιαχου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το σχέδιο για τη ενεργειακή συνεργασία Κύπρου -Ισραήλ, που αναδεικνύονται στις δυο μεγάλες παραγώγους φυσικού αερίου στην περιοχή και κυρίως να συζητηθούν οι απειλές ασφάλειας, ασύμμετρες και μη, για τις εγκαταστάσεις οι οποίες καθώς είναι υπερπόντιες είναι και περισσότερο ευάλωτες.
Ελλάδα και Κύπρος παρά την οικονομική κρίση παραμένουν οι δυο πιο ασφαλείς χώρες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ως μέλη της Ε.Ε. έχουν ακόμη πιο ενισχυμένη πολιτική παρουσία στην περιοχή.
Η διπλωματική συγκυρία ήταν ευνοϊκή για την ανάπτυξη αυτής της επάλληλης στρατηγικής συνεργασίας με το Καιρό και το Τελ Αβίβ καθώς οι δυο πιο ισχυρές χώρες της Μ. Ανατολης και της Ανατολικής Μεσογείου αντιμετωπίζουν ένα κοινό «πρόβλημα» που φέρει το όνομα “Ταγιπ Ερντογαν”.
Σε μια χρονική στιγμή που οι απειλές ασφαλείας που αντιμετώπιζε το Ισραήλ, με το ξέσπασμα του Τζιχαντ λίγο έξω από τα σύνορα του, με την αποσταθεροποίηση σε Συρία και Ιράκ ,με τον Λίβανο να κλονίζεται, την Χεζμπολαχ να ανασυντάσσεται και στο εσωτερικό του να είναι σε εξέλιξη το ξέσπασμα μιας νέας Ιντιφαντα   και συγχρόνως και η Αίγυπτος να πρέπει να αποκρούσεις τις απειλές από τους ισλαμιστές της Λιβύης ,τους ισλαμιστές αυτονομιστές του Σινά και το ισχυρό ισλαμικό κίνημα των οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μορσι ,ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων, η πολεμική του Τ. Ερντογάν εναντίον και των δυο χωρών, δεν μπορεί πια να αντιμετωπιστεί ως απλή ρητορεία.
Το ρήγμα στις σχέσεις του Ισραήλ και της Αιγύπτιου με την Τουρκία ,όσο τουλάχιστον σε αυτή ηγείται ο Ερντογάν είναι βαθύ και δεν μπορεί να επουλωθεί ,μια και ο νεοθωμανικός αυταρχισμός του τούρκου ηγέτη είναι αυτός που τον οδηγεί στην σύγκρουση με το Ισραήλ και την Αίγυπτο με μοναδικό στόχο την επιβολή του ως πολιτικά κυρίαρχου ηγέτη της Μ.Ανατολης και ανάδειξης της Τουρκίας ως της περιφερειακής δύναμης   που θα επιβάλλει την δική της Τάξη πραγμάτων …
Η πολιτική Ερντογάν δεν αρκείται μόνο στην άσκηση κριτικής στην υψηλών τόνων ρητορική, αλλά αντιθέτως φθάνει μέχρι την ευθεία ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις των δυο χωρών ,στην Αίγυπτο ζητώντας την ανατροπή του Αλ Σισι και την παλινόρθωση των ισλαμιστών Αδελφών Μουσουλμάνων και στο Ισραήλ εμφανίζεται ως προστάτης των Παλαιστινίων υπαγορεύοντας τελεσίγραφα στο Τελ Αβίβ ακόμη και για το θέμα του τζαμιού Αλ Ακσα.
ΟΙ δυο επάλληλες Τριμερείς συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο φέρνουν πιο κοντά το Ισραήλ και την Αίγυπτο σε μια περίοδο που και οι δυο χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας στην Χερσόνησο του Σινά. Εκεί έχουν βρει καταφύγιο ένοπλες ισλαμικές ομάδες μερικές εκ των οποίων συνδέονται απευθείας με την Αλ Κάιντα ,ενώ συγχρόνως από τα περάσματα της Γάζας επιχειρείται η μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση των Παλαιστινίων   ακόμη και εκείνων που δεν συνδέονται με την Χαμας. Η απόφαση του Ισραήλ να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη στο Σινά Αιγυπτιακών δυνάμεων ,πέραν εκείνων που προβλέπονται από την Συνθήκη Ειρήνευσης μεταξύ των δυο χωρών ,είναι ενδεικτική της αγωνίας για τον αποκλεισμό του ενδεχομένου επέκτασης της ισλαμικής τρομοκρατίας και προς τις δυο κατευθύνσεις.
Όμως το μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα που προσφέρουν σε Ισραήλ και Κάιρο ,η Κύπρος και η Ελλάδα είναι ο μεγάλος διάδρομος που προσφέρει ασφαλή έξοδο προς την Μεσόγειο και την Ευρώπη και διευκολύνει και τους ενεργειακούς διαδρόμους για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της περιοχής.
Συμφώνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου οι κ.Αναστασιαδης και Νετανιάχου θα συζητήσουν εκτός της μεγάλης ατζέντας των διμερών οικονομικών ,επιστημονικών και τουριστικών σχέσεων δυο ιδιαίτερα ευαίσθητα και σημαντικά ζητήματα: τα κοινά σχέδια για το φυσικό αέριο και την ασφάλεια των πηγών ενέργειας και των πλωτών και άλλων εγκαταστάσεων.
Στο πρώτο κεφάλαιο θεωρείται μάλλον πρόωρο να υπάρξει δημόσια τουλάχιστον ,ανακοίνωση των προθέσεων του Ισραήλ για το εάν και τι μεγέθους ποσότητες φυσικού αερίου θα μπορούσαν να διατεθούν ώστε να ενισχυθεί η βιωσιμότητα ενός χερσαίου σταθμού LNG στο Βασιλικό. Για το θέμα αυτό όμως δεν έχει έτοιμες απαντήσεις ούτε η Λευκωσία ,καθώς η Noble Energy και η   Delek που διαχειρίζονται το κοίτασμα Αφροδίτη (και το ισραηλινό Λεβιάθαν) θεωρούν ότι ποσότητες δεν αρκούν για να την δημιουργία τερματικού και προκρίνουν την διάθεση του φυσικού αερίου τουλάχιστον στην πρώτη φάση ,στις γειτονικές αγορές.
Ο πιο μεγάλος υποψήφιος αγοραστής φυσικού αερίου είναι η Αίγυπτος η οποία διψά για ενέργεια (ακόμη η χώρα υφίσταται πολύωρες διακοπές ρεύματος) ,παρά το γεγονός ότι διαθέτει εντοπισμένα σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Μεσόγειο στην Λεκάνη του Νείλου.
Εξάλλου ένας από τους λόγους που η Ουάσιγκτον βλέπει θετικά τις δυο Τριμερείς Συνεργασίες είναι και η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Αιγύπτου και η σταθεροποίηση του καθεστώτος Σισι.
Το ακόμη πιο σημαντικό όμως κεφάλαιο στις σχέσεις   της Κύπρου με το Ισραήλ είναι εκείνο της ασφάλειας. Το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην Κύπρο παρά στις ισραηλινές ακτές και έτσι κάθε σχέδιο για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων ,για έρευνα και διάσωση και άλλα έκτακτα περιστατικά ,καθιστούν απολύτως αναγκαία την συνεργασία με την Λευκωσία. Η Κύπρος και για δικές της ανάγκες αλλά και για κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων της στην ζώνη ευθύνης της για Έρευνα και Διάσωση (SAR) αναμένεται να ξεπαγώσει την απόφαση για προμήθεια σύγχρονων και ευέλικτων πλωτών μέσων .
Επιδίωξη της Κύπρου είναι να ενταθούν και οι δικές της μελλοντικές πλωτές εγκαταστάσεις σε μια κοινή ομπρέλα ασφάλειας με το Ισραήλ , για εξοικονόμηση πόρων αλλά κυρίως γιατί ως μικρή χώρα δεν έχει από μονή της τόσο μεγάλες δυνατότητες.
Το Ισραήλ από καιρό εργάζεται εντατικά για να αντιμετώπισε αυτό το κενό ασφάλειας που δημιουργείται πλέον στα θαλάσσια σύνορα του.
Το θέμα της ασφάλειας των πλωτών εγκαταστάσεων για τους υδρογονάνθρακες αποτέλεσε το βασικό θέμα ενός σημαντικού σεμιναρίου που έγινε την Άνοιξη στο Rishon Letzion του Ισραήλ και οργανώθηκε από την Ισραηλινή Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας (Israel Homeland Security- HIS) .
Στην κεντρική εισήγηση του ο πρώην ΑΓΕΝ του Ισραήλ ναύαρχος Ελιέζερ Μαρόμ τόνισε την ανάγκη συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ για την αποτελεσματική προστασία των εγκαταστάσεων ,σε όλα τα επίπεδα ,ώστε να είναι συμβατά και με δυνατότητα συνεργασίας όλα τα σεισίματα ασφάλειας τα οποία θα αναπτύξουν οι δυο χώρες. Ο ισραηλινός ναύαρχος μάλιστα έδωσε μια διαφορετική διάσταση στο θέμα τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στην προστασία των πλατφορμών αλλά το σύστημα ασφάλειας θα πρέπει να σχεδιαστεί ώστε να καλύπτει όλη την θαλάσσια περιοχή ως σύνολο.
Στο ίδιο σεμινάριο ο απόστρατος ταξίαρχος Αμμον Σοφρίν που έχει την θέση συντονιστή εσωτερικής ασφάλειας στην Ισραηλινή αεροναυπηγική βιομηχανία Elta, ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ασφάλειας των πλωτών εγκαταστάσεων θα χρησιμοποιηθούν τα υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα σκάφη Katana που θα είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης και τηλεκατευθυνόμενα όπλα, αλλά και το σύστημα Maritime Heron drone το οποίο θα διαθέτει δυο μεγάλα ραντάρ ακτίνας 200 χιλιομέτρων ,εκ των οποίων το ένα θα τοποθετεί στο Ισραήλ και το άλλο στην Κυπρο.
Το Ισραήλ όμως δεν αρκείται σε αυτά.
Μετα την εμπειρία του πολέμου της Γάζας και την επιτυχή δοκιμασία του αντιπυραυλικού συστήματος IRON DOME η ισραηλινή κρατική αμυντική βιομηχανία RAFAEL αναπτύσσει ένα νέο αμυντικό σύστημα που θα προσφέρει σε πλωτά μέσα δυνατότητα εκτόξευσης σε ακτίνα 360ο αποκρούοντας έτσι απειλές από κάθε κατεύθυνση και θα εκτοξεύει έναν πύραυλο ανά δευτερόλεπτο.
Το νέο αυτό υπερσύγχρονο αμυντικό σύστημα έχει ονομάσει C-Dome και αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στην «θωράκιση» των υπερπόντιων εγκαταστάσεων έρευνας και εξόρυξης φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ, στις 13 Νοεμβριου 2014 –http://www.epikaira.gr


Link to source: http://mignatiou.com/2014/11/i-energia-enoni-ellada-kipro-me-israil-ke-egipto/

Monday, November 10, 2014

Egypt Awards BP Two New Exploration Blocks - RIGZONE

Monday, November 10, 2014

BP reported Monday that it has been awarded two new exploration blocks as a result of Egypt's 2013 EGAS bid round. BP said it and its partners have committed to invest a total of $240 million in the blocks over different phases.

Block 3 (North El Mataria) will represent BP's entry into the onshore Nile Delta. The block is located in the northeastern part of the Nile Delta cone, approximately 35 miles to the west of Port Said city. BP will operate the block with a 50-percent equity participation, while Abu Dhabi's Dana Gas will hold the remaining 50-percent interest.

Block 8 (Karawan Offshore) is located in the Mediterranean Sea in the northeast part of Egypt's waters, some 135 miles to the northeast of Alexandria. BP will also hold a 50-percent interest here while Italy's ENI will hold the remaining 50 percent.

The program for the two blocks will include 3D seismic data acquisition and three exploration wells in each block over a six-to-eight year period.

BP North Africa Regional President Hesham Mekawi commented in a company statement:

"BP is proud of the successful partnership it has had with Egypt for 50 years. We look forward to continuing to play a key role in the development of Egypt's energy sector and maximizing the use of our existing resources.

"Our expertise and latest technologies will be deployed for mutual benefit in these new blocks which we believe have gas-bearing characteristics. Exploring the two blocks will require substantial investments to unlock their potential, and will be done as part of our commitment to meeting Egypt's energy needs. We also look forward to working with our Abu Dhabi partners at Dana Gas."

Κασίνης: Οι ΗΠΑ πίσω από τη μη δημιουργία τερματικού | Sigma LIVE

Κασίνης: Οι ΗΠΑ πίσω από τη μη δημιουργία τερματικού

Πίσω από την υπαναχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία τερματικού βρίσκονται οι ΗΠΑ, υποστήριξε ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για θέματα ενεργειακής πολιτικής, Σόλων Κασίνης.
Μιλώντας στην εκπομπή "Μεσημέρι και Κάτι" της τηλεόρασης Σίγμα, ο κ.Κασίνης  υποστήριξε ότι ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί τη δημιουργία τερματικού στην κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας, μάλιστα, ότι αυτή ήταν η αφορμή παραίτησής του από τη θέση του Αντιπροέδρου της ΚΡΕΤΥΚ.
Το τερματικό πρέπει να είναι πρωταρχικός μας στόχος γιατί θα δείξει την γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της Κύπρου στην περιοχή αλλά η κυπριακή κυβέρνηση, ανέφερε, έχει οδηγίες από τις ΗΠΑ να μην προχωρήσει με τερματικό και να αποτελέσει τον αεραγωγό των Αιγυπτίων για συντήρηση δύο δικών τους τερματικών.
Ερωτηθείς για το λόγο που οι ΗΠΑ επιθυμούν κάτι τέτοιο, ο κ. Κασίνης είπε ότι «θέλουν οπωσδήποτε να ξεκαθαρίσουν το γεγονός ότι η Αίγυπτος είναι στην επιρροή της Δύσης».
Σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό φυσικού αερίου με τη βοήθεια σχιστόλιθων ο κ. Κασίνης είπε πως πρόκειται για μια μέθοδο χωρίς ουσιαστική συνδρομή που δημιουργεί οικολογικά προβλήματα.
Υπερ της τριμερούς
Αναφορικά με την τριμερή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, ο κ. Κασίνης υποστήριξε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη καθώς με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θα αποκλειστεί από την Ανατολική Μεσόγειο.  Συμβούλευσε μάλιστα την Ελλάδα να προχωρήσει σε διεύρυνση της συνεργασίας της με τις άλλες γειτονικές χώρες, την Αλβανία και την Ιταλία.
Γνώριζαν οι Τούρκοι
Ο κ. Κασίνης είπε τέλος ότι οι Τούρκοι προχώρησαν στις παραβιάσεις επειδή είχαν κατά νου την τριμερή σύσκεψη Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου και ήθελαν να "δείξουν τα δόντια τους".
Σημειώνεται ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε χθες πως ο στόχος για δημιουργία χερσαίου τερματικού στην Κύπρο δεν έχει σε καμιά περίπτωση απομακρυνθεί αλλά αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/178845/kasinis-oi-hpa-piso-apo-ti-mi-dimiourgia-termatikou#sthash.GDqrnUNV.dpuf


Link to source: http://www.sigmalive.com/news/local/178845/kasinis-oi-hpa-piso-apo-ti-mi-dimiourgia-termatikou

Egypt, Greece and Cyprus Pledge Energy Cooperation | Natural Gas Europe




November 10th, 2014



Egypt, Greece and Cyprus Pledge Energy Cooperation

Egyptian President Abdel-Fattah al-Sissi welcomed Greek Prime Minister Antonis Samaras and Cypriot President Nicos Anastasiades in Cairo on Saturday 8 November. EgyptGreece andCyprus announced the beginning of a tripartite cooperation by the signing of the Cairo Declaration which includes mentions of the Cyprus’ problem and Turkey’s recent intervention in the island’s EEZ.
The three countries expressed their wish for a fair, just and comprehension settlement for the division of the island. They also stressed on the importance of applying the principles of UNCLOS in the delimitation of Exclusive Economic Zones pledging to accelerate the process that would lead to the final definition of their respective maritime zones. Turkey’s recent actions in Cyprus’ EZZ was also condemned: The three countries urged Turkey to terminate all seismic exploration within the maritime zone of Cyprus and to avoid similar activities in the future. According to the text of the declaration: "We recognize that the discovery of important hydrocarbon reserves in the Eastern Mediterranean can serve as a catalyst for regional cooperation. We stress that this cooperation would be better served through the adherence by the countries of the region to well established principles of international Law. In this respect, we emphasize the universal character of the UN Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), and decide to proceed expeditiously with our negotiations on the delimitation of our maritime zones, where this is not yet done."
The meeting and the declaration that followed reveal that the three countries are envisaging a close partnership in the years to come. The Eastern Mediterranean is undergoing major changes as the discovery of natural gas promises to turn the interested parties into net natural gas exporters. The opportunity is significant as it could bring not only natural gas independence for the countries concerned but it would also lift the economy.
The role of Egypt is unfolding and it is likely that Cairo will be playing a strategic part in Eastern Mediterranean gas developments. The mismanagement of Egypt’s gas resources, the declining production and the growing consumption are putting a strain on the country’s energy outlook. Egypt would benefit from pipeline imports of natural gas from its immediate neighbours. The energy crisis that Egypt is undergoing prompted the signing of a contract between Höegh LNG Holdings and EGAS for a floating storage and regasification unit (FSRU) that would permit LNG imports.
Egypt’s appeal is not only for its potential to become a nearby customer. It could also serve as an export route. It is currently engaged in serious talks with Israel to import gas from its neighbour’s largest fields. Israel could use Egypt’s unused export terminals to reach export markets.
Whilst the meeting between Greece, Cyprus and Egypt gives hopes of future regional cooperation, caution is required: a pending maritime border dispute between Lebanon and Israel is yet to be resolved, Turkey still opposes Cyprus’ exploitation of its maritime zones and a solution for the division of Cyprus must be achieved.
The full declaration can be accessed here: http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/All/C9E12F410347FB37C2257D8A004CF2C5?OpenDocument
Karen Ayat is an analyst and Associate Partner at Natural Gas Europe focused on energy geopolitics. She reads International Relations and Contemporary War at King's College London focusing on Natural Resources and Conflict. She holds an LLM in Commercial Law from City University London and a Bachelor of Laws from Université Saint Joseph in Beirut. Email Karen karen@minoils.com Follow her on Twitter: @karenayat




Link to source: http://www.naturalgaseurope.com/egypt-greece-and-cyprus-pledge-energy-cooperation

Sunday, November 9, 2014

Rules ‘ignored’ for oilfield behemoths | CYPRUS MAIL


NOVEMBER 9TH, 2014 By Elias Hazou

IN A scramble to bring forward the operations of oilfield services behemoths Halliburton and Schlumberger in Aradippou, authorities here seem to have rewritten or even tossed out the rulebook, bending and sometimes outright sidestepping regulations.


The two companies have picked Cyprus for their base of operations in the east Mediterranean. At this stage, they will be working with ENI-KOGAS, currently drilling an exploratory gas well in offshore Block 9.

Halliburton won the contract for drilling, cementing and completion of the ENI wells. Schlumberger’s contract with ENI involves carrying out logging and testing. Some of its logging tools use radioactive sources. Schlumberger also needs storage space for shape charges.