Sunday, March 23, 2014

Τέλος και επίσημα η Noble από Λεμεσό | ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014 2:26 μμ
Ζητά εγκρίσεις για εγκατάστασή της στη Λάρνακα



Λευκωσία: Τελεσίδικες αποφάσεις φαίνεται να δημιουργούνται για τη Λάρνακα και τη μεταφορά εκεί των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης της βιομηχανίας έρευνας και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου.

Η Noble έδωσε χθες στο λιμάνι Λεμεσού και τους εκεί συνεργάτες της επιστολές λήξης συνεργασίας και πλήρους αποχώρησης από τη Λεμεσό. Ταυτόχρονα σε συναντήσεις εκπροσώπων της Noble στο υπουργείο Συγκοινωνιών ζητά εγκρίσεις για εγκατάστασή της μέσω τρίτων στη Λάρνακα και υποδεικνύει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα μεταφέρει εγκαταστάσεις στο Ισραήλ, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι δυνατό, αφού η αμερικανική εταιρεία είναι δεσμευμένη να διεξάγει από την Κύπρο δραστηριότητες που αφορούν γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα η Haliburton φιλοξενεί αυτές τις μέρες σε εγκαταστάσεις της στην Ιταλία δεκαπενταμελή ομάδα υπό τον δήμαρχο Λάρνακας και τους εκπροσώπους των κομμάτων για να πειστούν ότι τέτοιες εγκαταστάσεις δεν θα είναι καταστροφή για την πόλη. Αν και ο επικεφαλής και τα μέλη της αποστολής από τη Λάρνακα, που βρίσκονται από χθες στην Ιταλία, απέφυγαν να αναφερθούν σε λεπτομέρειες σε σχέση με το ταξίδι τους, αυτό οργανώθηκε με πρόσκληση του αμερικανικού κολοσσού, που θέλει να δημιουργήσει περιφερειακές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης πλατφορμών φυσικού αερίου για εταιρείες της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής.

Όπως ήδη έχει γράψει ο «Φ», ταυτόχρονα στο λιμάνι Λάρνακας η Αρχή Λιμένων έχει παραχωρήσει χώρους σε δύο εταιρείες για υπενοικίαση ή συνεργασία με εταιρείες υδρογονανθράκων. Συγκεκριμένα, έχουν δοθεί 33.750 τετρ. μέτρα γης στην Medserv (Κύπρου) Λτδ (κοινοπραξία μεταξύ της Medserv - 80% - της Μάλτας και του κυπριακού επιχειρηματικού ομίλου Καραμοντάνη - 20%), που υπέγραψε χθες η ιταλική ΕΝΙ, για την εξυπηρέτηση των υπεράκτιων δραστηριοτήτων της. Η σύμβαση ξεκινά την 1η Ιουνίου και οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα τα περιλαμβάνουν όλα, υποστήριξη, διοικητική μέριμνα, όπως και υπηρεσίες, «αποθήκευσης σωλήνων, γεωτρητικού εξοπλισμού, αποθήκευση και διαχείριση αποβλήτων, παροχή εξειδικευμένων κοντέινερ για υπεράκτιες εργασίες και άλλες βοηθητικές υπηρεσίες. Η Medserv έλαβε άδεια να επιχειρεί και έξω από το λιμάνι της Λάρνακας.

Επίσης, 37.500 τετρ. μέτρα γης και 600 τετρ. μέτρα αποθήκες στο λιμάνι Λάρνακας, έχουν δοθεί στην Gulf Agency Co (Cyprus).

Μάλιστα, μετά το ενδιαφέρον αυτό, οι εταιρείες πετρελαιοειδών που έχουν εγκαταστάσεις στην παρακείμενη περιοχή, είναι ήδη σε επαφή με εταιρείες που ζητούν χώρους για εγκατάσταση στη Λάρνακα, για να τους ενοικιάσουν γη και εγκαταστάσεις. Κάτι που εμφανώς θα αλλάξει τα σχέδια μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από την πόλη.

Ενδιαφέρον για μαρίνα - λιμάνι

Η κυβέρνηση έχει ενώπιόν της το τελευταίο διάστημα ενδιαφέρον που η ίδια χαρακτηρίζει ως σοβαρό, από υποψήφιους επενδυτές για την ανάπτυξη της μαρίνας και του λιμανιού στην πόλη, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βιομηχανική ανάπτυξη που προωθείται με τετελεσμένα. Όπως γίνεται αντιληπτό, μετά την οικονομική στενότητα και ακινησία της τελευταίας διετίας, έχει αρχίσει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από χρηματοδότες και υποψηφίους επενδυτές.

Ωστόσο, την ερχόμενη Τετάρτη, το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει αν θα παρατείνει τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή και υπογραφής συμφωνίας με την επιλεχθείσα κοινοπραξία, ώστε να υπάρξει η τουριστική ανάπτυξη της πόλης ή αν θα λήξει το θέμα και να γίνει αναφορά για νέα διαδικασία στο μέλλον. Κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για πλήρη βιομηχανική ανάπτυξη του λιμανιού της Λάρνακας και των παρακείμενων περιοχών με αντίστοιχες επιπτώσεις στον τουρισμό.
Παράλληλα, σκέψεις για αναφορές σε «προσωρινές» αποφάσεις, δηλαδή να δοθεί άδεια για βιομηχανικές εγκαταστάσεις περιορισμένου χρόνου –π.χ. 2-3 χρόνια– κρίνονται τόσο από Λαρνακείς που στηρίζονται στην τουριστική ανάπτυξη, όσο και από τον βιομηχανικό κόσμο της Λεμεσού που αντιδρά έντονα στην απομάκρυνση των εργασιών από την πόλη τους, ως πρόσχημα. Κι αυτό γιατί τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν πολύ μεγάλο κόστος, ενώ οι δραστηριότητες των υδρογονανθράκων θα διαρκέσουν για μερικές δεκαετίες τουλάχιστον.

Πράσινο από Βουλή για το νέο Δ.Σ. ΕΥΚ

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου άναψε χθες το πράσινο φως στον διορισμό της Προέδρου και των μελών της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, αφού εξασφάλισε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα νέα μέλη της ΕΥΚ, ενημέρωσε τη Βουλή και έστειλε στους βουλευτές τα βιογραφικά των νέων μελών. Όπως έγραψε ο «Φ» την περασμένη εβδομάδα, πρόεδρος της ΕΥΚ διορίστηκε η Τούλα Ονουφρίου και μέλη ο Κωνσταντίνος Λυκούργος, ο Μάικ Ευθυμίου, ο Κωνσταντίνος Νικολάου, ο Θεόδωρος Τσακκίρης, ο Γιώργος Γεωργιάδης και ο Λένας Μυλωνάς.

Την ίδια ώρα, ολοκληρώνονται και οι διαδικασίες αλλαγής του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΦΑ. Την Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας εκ μέρους του μετόχου, κάλεσε Γενική Συνέλευση στην οποία αφού συζητήθηκε η μέχρι τώρα πρόοδος στη διαδικασία του διαγωνισμού για την ενδιάμεση λύση, ανακοίνωσε στα μέλη του Δ.Σ. την απόφαση της Κυβέρνησης για αντικατάστασή τους, αφού τους ευχαρίστησε για την πολυετή προσφορά τους. Με την αλλαγή, αποχωρεί ταυτόχρονα η ΑΗΚ από τη Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, όρισε για σήμερα νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΦΑ, για να αναλάβουν και επίσημα τα νέα μέλη του Δ.Σ. Οπως επίσης έγραψε ο «Φ,» επικεφαλής της ΔΕΦΑ, παραμένει η δρ Έλενα Βασιλιάδου και ως νέα μέλη διορίζονται ο δρ Αντρέας Πουλικάς, ο Τάσος Κουνούδης, ο Συμεών Κασιανίδης, ο Γιώργος Παμπορίδης, ο Μιχαλάκης Ανδρέου, ο Κωνσταντίνος Παπαναστασίου και ο Άνταμ Λόμας.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης

SOURCE