Ο "Μέσι" της ενέργειας συμπαίκτης της Κύπρου!
Τα θετικά και τα αρνητικά της παρουσίας Halliburton στη χώρα μας.Όσο καλός παίκτης κι αν είσαι, η απόδοση της ομάδος εξαρτάται και από το πόσο σπουδαίους συμπαίκτες έχεις. Αυτό ισχύει και στο γήπεδο της ενέργειας. Η συμφωνία Κύπρου - Halliburton είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι νομίζουν πολλοί και απλώνει τα «πλοκάμια» της σε πολλά ταμπλό, όχι μόνο στο ενεργειακό.
Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά και του υπουργού Ενέργειας η επίτευξη της συμφωνίας. Η Halliburton όπως θα διαβάσετε και πιο κάτω είναι ο «Μέσι» στον τομέα του αερίου και του πετρελαίου. Μέχρι τώρα όσες εταιρείες αναμείχθηκαν ενεργά ή μη στο κυπριακό αέριο ήταν μικρότερου μεγέθους και δεν σηματοδοτούσαν την εμπλοκή των ΗΠΑ τόσο ξεκάθαρα.
Η Halliburton δεν θα ερχόταν ποτέ στην Κύπρο εάν δεν ήξερε ότι θα βγάλει χρήμα και μάλιστα πολύ. Δεν της αρκούν τα λίγα. Άρα, ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο φυσικός μας πλούτος είναι μεγαλύτερος απ' ότι έχει εκτιμηθεί ως τώρα και σίγουρα προσοδοφόρος για εταιρείες – κολοσσούς, όπως η Halliburton.
Δεύτερον, στο παιχνίδι μπαίνει για τα καλά και το σενάριο του πετρελαίου. Είναι απίθανο να μπλέχτηκε η Halliburton, χωρίς να υπάρχει η περίπτωση εκμετάλευσης του «μαύρου χρυσού».
Τρίτον, πάντα οι κινήσεις της εταιρείας ήταν παράλληλες με εκείνες της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι το Κυπριακό έχει μπει για τα καλά σε τροχιά λύσης του με τις ευλογίες της Αμερικής. Αποκλείεται να ρίσκαρε η Halliburton την εμπλοκή της σε ένα τέτοιο εγχείρημα, εάν δεν ήταν σίγουρη για το μέλλον της.
Τέταρτον, ακόμα και στην περίπτωση που η λύση του Κυπριακού καθυστερήσει ή δεν προχωρήσει, τότε η Halliburton αποτελεί «ασπίδα» για τα ενεργειακά συμφέροντα της Κύπρου. Δύσκολα θα επαναληφθούν σκηνές με τουρκικά πλοία να πλησιάζουν τα ενεργειακά μας «χωράφια».
Πέμπτον, η παρουσία της Halliburton φέρνει το σενάριο της – συνολικά – ενεργειακής εκμετάλευσης της περιοχής με την εμπλοκή Κύπρου, Ισραήλ και Τουρκίας. Με τις ΗΠΑ να παίζουν τον κομβικής σημασίας ρόλο σε μια τέτοια χειρουργικής λεπτότητας συνεργασία, εξασφαλίζουν ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα και μάλιστα το καλύτερο για όλες τις πλευρές.
Έκτον, η σχέση Κύπρου - Halliburton πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, ιδίως από τη στιγμή που δεν υπάρχει κυβερνητική εμπειρία από αντίστοιχη συνεργασία. Η εταιρεία αυτή αποτελεί έναν «μεγαλοκαρχαρία» και τέτοιοι κολοσσοί δεν χάνουν ποτέ. Συνήθως για να φτάσουν στον στόχο τους τρώνε το όποιο μικρότερο «ψάρι» βρεθεί κατά λάθος ή ηθελημένα στο δρόμο τους. Για αυτό το λόγο η συνεργασία αυτή είναι ευχή και κατάρα, ας ευχηθούμε να μείνουμε στο πρώτο σκέλος, της ευχής…
Η ανακοίνωση
Με κάθε επισημότητα, ανακοινώθηκε η συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Halliburton αρχικά για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες έρευνας για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου, από τον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργο Λακκοτρύπη και τον υπεύθυνο της πολυεθνικής εταιρείας για την Ευρώπη – Αφρική, Μαρκ Ρίτσαρντ.
Ο υπουργός Ενέργειας στις πρώτες του δηλώσεις τόνισε ότι η παρουσία της Halliburton στην κυπριακή ΑΟΖ και στις έρευνες αποτελεί μία ψήφο εμπιστοσύνης για την κυπριακή οικονομία και την Κύπρο, αλλά στην πραγματικότητα η παρουσία της Halliburton αποτελεί μία ψήφο εμπιστοσύνης για την λύση του Κυπριακού.
Ο αμερικανικός κολοσσός σε πολλές περιπτώσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες λειτούργησε ως ο «επίσημος» υπεργολάβος των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, είτε στην ανοικοδόμηση του Ιράκ και του Αφγανιστάν μετά τον πόλεμο, είτε στα Βαλκάνια, είτε ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, τα συμφέροντα της Halliburton και της εκάστοτε κυβέρνησης των ΗΠΑ συμβάδιζαν πλήρως.
Η επιλογή, λοιπόν, μίας τέτοιας εταιρείας να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στην Κύπρο δεν μπορεί παρά να επιβεβαιώνει καταρχήν την ενεργή ανάμιξη των ΗΠΑ στις νέες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και κατά δεύτερον, την πεποίθηση που εκφράζουν πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ μπορούν να αποτελέσουν τον «καταλύτη» που έλειπε τόσα χρόνια για την οριστική λύση.
Επίσης, ενδεικτικό της προσοχής που δείχνουν οι ΗΠΑ στο κυπριακό αέριο είναι η συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με την ατζέντα να περιλαμβάνει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένων και των προτάσεων για ΜΟΕ και το Βαρώσι, τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ενεργειακά και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στην Ουκρανία.
Ποια είναι η Halliburton
Η Halliburton είναι ένας πολυεθνικός κολοσσός στον χώρο του πετρελαίου και του αερίου με γραφεία σε περισσότερες από 80 χώρες του πλανήτη, έδρα στο Χιούστον και το Ντουμπάι και πάνω από 100.000 εργαζόμενους.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι η Halliburton για περίπου μία δεκαετία ήταν ο επίσημος «εκφραστής» των αμερικανικών συμφερόντων στον κόσμο. Ο Ντικ Τσέινι, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί Μπους, ήταν CEO της εταιρείας πριν τις εκλογές του 2000 και όταν εξελέγη αποσύρθηκε από την θέση του, παίρνοντας αποζημίωση ύψους 36 εκατομμυρίων δολλαρίων. Η Halliburton ήταν από τους κύριους υπεργολάβους των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, καθώς κέρδισε συμβόλαια για την εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών, για την ανακατασκευή των γκρεμισμένων από τον πόλεμο κτιρίων, ακόμη και για την τροφοδοσία των στρατευμάτων της Αμερικής κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η εμπλοκή της ήταν τόσο μεγάλη, που πολλοί κωμικοί στις ΗΠΑ χαρακτήρισαν τον δεύτερο πόλεμο με το Ιράκ, ως τον πρώτο πόλεμο που είχε χορηγό. Την Halliburton.
Οι έρευνες που ακολούθησαν δεν απέδειξαν κάτι, αλλά η «ρετσινιά» έμεινε. Η επόμενη καταστροφή που συνδέθηκε με την Halliburton ήταν η έκρηξη στο Deepwater στον Κόλπο του Μεξικό, που προκάλεσε την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών. Η BP κατηγόρησε το προσωπικό της Halliburton ότι δεν έδειχναν την απαιτούμενη προσοχή στις ευαίσθητες λειτουργίες της πλατφόρμας, ενώ χρησιμοποίησε αμφιβόλου ποιότητας υλικά στην κατασκευή των αγωγών και της ίδιας της πλατφόρμας. Η εσωτερική έρευνα της BP, αλλά και η επίσημη αμερικανική έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για την έκρηξη έχει μέρος της ευθύνης και η Halliburton.
Ένα δημοσίευμα του Fortune το 2005, μάλιστα, απέδιδε στην Halliburton συνεργασία με το Ιράν του Μαχμούτ Αχμαντίνετζαντ, το νούμερο ένα εχθρό των ΗΠΑ σύμφωνα με το δόγμα Μπους περί «άξονα του κακού». Δηλαδή, η πρώην εταιρεία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι έκανε δουλειές με τον νούμερο ένα εχθρό των ΗΠΑ.
Τελικά, το πρόβλημα εντοπίστηκε στον κατασκευαστικό κλάδο της Halliburton, την KBR. Η εταιρεία αυτή εξαγόραστηκε από την Halliburton το 1962, προκειμένου να επεκταθεί στον τομέα των κατασκευών και σύντομα άρχισε η ραγδαία άνοδος, καθώς έχτισε το κέντρο της ΝASA στο Χιούστον, αεροπορικές βάσεις στο Βιετνάμ και τα κέρδη της ανήλθαν σε δισεκατομμύρια δολλάρια.
Το 2007 η KBR πωλήθηκε, αλλά η Halliburton συνέχισε να εμπλέκεται σε κατασκευαστικά έργα και μέχρι και σήμερα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στον τομέα της ενέργειας και των υπηρεσιών γύρω από την ενέργεια.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα "24" στις 11/5/2014.
Link to source: www.24h.com.cy/economy/item/56691-o-mesi-tis-energeias-sympaiktis-tis-kyprou.html