Λευκωσία: Άκρως εμπιστευτική σύσκεψη είχε χθες ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, με τα μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», επικεντρώθηκε στη στρατηγική και τους αμέσως επόμενους χειρισμούς, που αφορούν στην εξασφάλιση της Κύπρου με φυσικό αέριο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην απουσία των εμπλεκομένων με το θέμα της ενδιάμεσης λύσης, δηλαδή της ΔΕΦΑ και του κύριου αγοραστή –της ΑΗΚ– τέθηκαν επί τάπητος τα μέχρι τώρα δεδομένα, που δημιουργούν αισιόδοξες προοπτικές.

Συγκεκριμένα, οι τέσσερις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού της ΔΕΦΑ για την ενδιάμεση λύση,  φαίνεται να είναι πολύ κοντά στις μέγιστες αποδεκτές τιμές φυσικού αερίου. Οι τιμές στις τέσσερις προτάσεις, είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και οι τρεις προσφοροδότες (Μ&Μ, Delek, Vitol) που θα κληθούν πρώτοι για διαπραγμάτευση, αν αποδεχθούν κάποιες μειώσεις στις τελικές διαπραγματεύσεις, θα μπορούν να προτείνουν φυσικό αέριο σε τιμές που εξασφαλίζουν ελάχιστες μειώσεις στο κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού της τάξης του 5%-8%, το οποίο αποτελεί το ελάχιστο ζητούμενο.

Στις επικείμενες διαδοχικές διαπραγματεύσεις, αναμένεται ότι οι τρεις πρώτοι προσφοροδότες θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους με ακόμα χαμηλότερες τιμές, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για τον τέταρτο προσφοροδότη –τη Cyprus Gas– να κάνει τη δική του κίνηση ματ στο τέλος. Αυτό δημιουργεί ελπίδες ότι θα εξασφαλιστούν τιμές που θα προσφέρουν αισθητή μείωση στο κόστος ηλεκτρισμού.

Παράλληλα, η παράταση της ισχύος των προσφορών μέχρι τον Νοέμβριο, που αποδέχθηκαν και οι τέσσερις προσφοροδότες, δίνει ανάσες όχι μόνο στη ΔΕΦΑ για τις διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους μνηστήρες μιας πράξης κόστους €4 δισ. περίπου, αλλά και στην κυβέρνηση για να ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο. Κυρίως, το ξεκαθάρισμα αφορά στο αν και πότε μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να εξασφαλίσει φυσικό αέριο για τις ανάγκες της Κύπρου, το οποίο προφανώς θα είναι πολύ φθηνότερο της ενδιάμεσης λύσης και αφετέρου θα εξασφαλίζει και σοβαρά έσοδα στο ίδιο το κράτος από την πώληση του αερίου. Αυτό θα διαφανεί κυρίως μετά την αποπεράτωση της γεώτρησης στον «Ονασαγόρα», αφού θα καταδείξει όχι μόνο τις ανακτήσιμες ποσότητες, αλλά και αν μπορεί το κοίτασμα να είναι σχετικά σύντομα εκμεταλλεύσιμο.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης