Wednesday, October 8, 2014

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ | Cyprus Press Information Office

Δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ
08/10/2014


Στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων και το πώς αντιμετωπίζεται από τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στα επόμενα βήματα στους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εξουσιοδοτημένων εταιρειών, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε σε ερωτήσεις ως εξής:

Ερώτηση: Τα κοιτάσματα της Κύπρου είναι Ευρωπαϊκά και υπάρχει η ομπρέλα, η ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισχύει ή δεν ισχύει κάτι τέτοιο;

Υπουργός Ενέργειας: Είναι ευρωπαϊκά, και η θέση μας είναι ότι θα μπορέσουν να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που ψάχνει για λύσης διασποράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Πλησιάζει ο χειμώνας στην Ευρώπη και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ένα καυτό θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο (σ.σ. Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ), και στην οποία η Κύπρος παρουσίασε τις θέσεις και πώς θα μπορούσαν τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου ειδικότερα, να συμβάλουν στην ασφάλεια παροχής. 

Σχόλιο: Αυτό είναι ως προοπτική αυτή τη στιγμή, αλλά αυτή την προοπτική θα πρέπει και θα θέλει να την προστατεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπουργός Ενέργειας: Ακριβώς αυτό αναμένουμε. Με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις που βιώνουμε, είχα την ευκαιρία στα πλαίσια του Συμβουλίου να ενημερώσω τόσο την Ιταλική Προεδρία, τον Έλληνα Υπουργό Ενέργειας και άλλους ομολόγους μου για αυτή τη συμπεριφορά και τις προθέσεις της Τουρκίας. Πρέπει να πω ότι όλοι οι συνομιλητές μας και, ιδιαίτερα η Ιταλική Προεδρία, έμειναν έκπληκτοι από τις προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία στερείται κάθε νομιμότητας και λογικής. Παραβιάσεις είχαμε και στο παρελθόν, αλλά για πρώτη φορά βλέπουμε να έχουν πρόθεση να παραβιάσουν την ΑΟΖ μας στη νότια θάλασσα της Κύπρου.

Ερώτηση: Τι σκέφτεται η Ιταλική Προεδρία και η Ιταλική Κυβέρνηση, αφού η ΕΝΙ είναι ιταλική κοινοπραξία;

Υπουργός Ενέργειας: Είναι ιταλική κοινοπραξία με συμμετοχή του κράτους. Στο επίπεδο το οποίο συνομίλησα με την Ιταλική Προεδρία, θα ενημερώσουν το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, το οποίο έχει ήδη ενημερωθεί και δια της διπλωματικής οδού και από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επαφές, απέστειλε ήδη επιστολή και στον Προεδρεύοντα που είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας, για να δουν πώς θα αντιδράσουν. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Υπουργός Ενέργειας της Ιταλίας εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ερώτηση: Κάτι περισσότερο περιμένουμε από την ΕΕ για τα ευρωπαϊκά κοιτάσματα.

Υπουργός Ενέργειας: Ακριβώς, μέσα στα μέτρα που αποφασίστηκαν χθες ήταν βεβαίως και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο τρόπος με τον οποίο θα στηρίξει την προσπάθεια της Κύπρου. Γιατί η έμφαση, όπως είπαμε και στα συμπεράσματα της συνεδρίας, πρέπει να είναι στα γηγενή κοιτάσματα, τα ευρωπαϊκά γηγενή κοιτάσματα υδρογονανθράκων. 

Σχόλιο: Οι πληροφορίες λένε ότι δεν υπάρχει κάτι από πλευράς της ΕΝΙ, ούτε αλλάζει κάτι στους όλους σχεδιασμούς.

Υπουργός Ενέργειας: Είμαστε σε συνεχή επαφή με την εταιρεία, τόσο με την ΕΝΙ όσο και με τις άλλες εταιρείες. Πρέπει να πω ότι είμαστε αποφασισμένοι, και ως κράτος, αλλά και η εταιρεία, να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας, τόσο όσον αφορά στο ερευνητικό πρόγραμμα που άρχισε πριν μερικές μέρες, αλλά ταυτόχρονα και για την ανάπτυξη των υδρογονανθρακικών μας πηγών και την ανακάλυψη που έχουμε στο τεμάχιο 12.

Ερώτηση: Μια άλλη πληροφορία που μεταδώσαμε χθες τηλεοπτικά, λέει ότι υψηλόβαθμα στελέχη της NOBLE ήταν το Σαββατοκύριακο που πέρασε στην Κύπρο. Είχατε συνάντηση μαζί τους;

Υπουργός Ενέργειας: Συγκεκριμένα ήταν τις εφτά μέρες στην Κύπρο. Είχα συνάντηση μαζί τους, ναι, αποκορύφωμα ήταν οι δύο προηγούμενες μέρες που έγιναν παρουσιάσεις προς το Υπουργείο μου, όπου παρουσιάστηκαν οι επιλογές που έχουμε για ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, τα χρονικά πλαίσια, τα οικονομικά θέματα της κάθε λύσης. Αντηλλάγησαν απόψεις, θα επανέλθουν τις επόμενες μέρες με κάποια ερωτήματα που έθεσε το Υπουργείο. Το σημαντικό εδώ όμως είναι ότι προχωράμε με τον σχεδιασμό.

Ερώτηση: Επειδή υπήρχε μια αίσθηση και μια εντύπωση ότι έχουν σταλώσει τα πράγματα σε ότι αφορά τη NOBLE.

Υπουργός Ενέργειας: Όχι, καθόλου, και δεν είναι άσχετες οι επισκέψεις στις γειτονικές χώρες τους τελευταίους μήνες, οι συζητήσεις που γίνονται με την εταιρεία την ίδια. Απλά πολλά από αυτά δεν βγαίνουν και δεν πρέπει να βγαίνουν στη δημοσιότητα.

Ερώτηση: Δηλαδή βρίσκονταν στην Κύπρο την ώρα που συνέβαιναν οι προκλήσεις;

Υπουργός Ενέργειας: Τις τελευταίες εφτά μέρες, ναι.

Ερώτηση: Πως αντιμετωπίζουν αυτές τις απειλές και τις προκλήσεις;

Υπουργός Ενέργειας: Σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη εταιρεία, η εταιρεία προχωρά απρόσκοπτα στον σχεδιασμό της, μάς παρουσιάζει τις επιλογές μας προς αξιοποίηση του κοιτάσματος στο τεμάχια Αφροδίτη που είναι και η ανακάλυψη. Με τις τεχνικές προκλήσεις, αν θέλετε, με τις οικονομικές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά σίγουρα προχωρούμε. Υπάρχουν επιλογές, τις οποίες θα δούμε σε λεπτομέρεια τις επόμενες μέρες.

Ερώτηση: Πάντως θα πρέπει να παραδεχτείτε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια σαφής και ικανοποιητική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις από πλευράς ΕΕ και περιμένουμε κάτι πιο συγκεκριμένο.

Υπουργός Ενέργειας: Έγινε η σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών το περασμένο Σάββατο, έγιναν κάποιες εισηγήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υιοθετήθηκαν κάποιες από αυτές χθες. Είμαι βέβαιος ότι τώρα θα ξεδιπλωθεί και η αντίδραση των εταίρων μας.

Ερώτηση: Σε ότι αφορά τον χειμώνα που έρχεται και την εσωτερική αγορά ενέργειας και τον εφοδιασμό της ΕΕ, λόγω και των τεκταινόμενων στο ουκρανικό μέτωπο, υπάρχει ανησυχία στην Ευρώπη;

Υπουργός Ενέργειας: Βεβαίως υπάρχει κάποια ανησυχία. Έχουν αποφασιστεί κάποια μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν, αλλά βέβαια αυτά δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα επιλυθεί τα επόμενα χρόνια, με τον σωστό σχεδιασμό της ΕΕ. Έχουν αποφασιστεί, για παράδειγμα, ότι θα έχουν αντίστροφη ροή όλες οι διασυνδέσεις αγωγών που υπάρχουν στις χώρες που είναι σε πιο ευάλωτη κατάσταση, αλλά σίγουρα σε ότι αφορά καινούργιους προμηθευτές, καινούργιες διανομές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σίγουρα αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο. Υπήρξε ακόμα μια συζήτηση, η οποία είναι σχετική με τους σχεδιασμούς της Κύπρου, ότι θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε τερματικά αποϋγροποίησης. Η θέση της χώρας μας είναι ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι και σε τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου, κάτι που μας απασχολεί κι εμάς ιδιαίτερα.



Link to source: http://www.moi.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/All/1C79487081B31F0E42257D6B00317ADA?OpenDocument