Sunday, January 10, 2016

Κυνηγώντας το φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ | ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Licensing Shares in Cyprus' Declared EEZ as of January 10, 2016
Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016

Οι αλλαγές δικαιωμάτων στο τεμάχιο 12 και η οικονομική εκτίμηση της συμφωνίας με BG

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ: Η BG Group (BG) απέκτησε το 35% των δικαιωμάτων εξόρυξης στο Θαλασσοτεμάχιο 12, το οποίο περιλαμβάνει και το κοίτασμα Αφροδίτη. Η Total επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της να επιμηκύνει το συμβόλαιό της με την Κυπριακή Δημοκρατία για συνέχιση των ερευνών στο Θαλασσοτεμάχιο 11. Η Κύπρος και το Ισραήλ συναντήθηκαν για να οριστικοποιήσουν τη μεταξύ τους συμφωνία συνεκμετάλλευσης του κοιτάσματος στο Θαλασσοτεμάχιο 12.

Παρόλο που παραμένουν να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά θέματα και να εξασφαλιστούν οι ανάλογες εγκρίσεις από την κυπριακή Κυβέρνηση, εντούτοις τα πιο πάνω αποτελούν σημαντικά βήματα και έχουν δώσει νέα πνοή και δυναμική στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε αυτό το άρθρο θα ανασκοπήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις από τη συμμετοχή της BG στο συμβόλαιο εκμίσθωσης του Θαλασσοτεμαχίου 12.



Η συμμετοχή της BG στο Θαλασσοτεμάχιο 12

Η ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Noble και BG έγινε ταυτόχρονα στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου και από τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου.

Η BG συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι «… εξαγόρασε μερίδιο 35% του Θαλασσοτεμαχίου12 στην κυπριακή ΑΟΖ, το οποίο συμπεριλαμβάνει και το κοίτασμα Αφροδίτη. Η συμμετοχή αυτή της BG στην εξερεύνηση και την παραγωγή στο Θαλασσοτεμάχιο 12 δυνητικά αποτελεί μια νέα πηγή φυσικού αερίου για την Αίγυπτο, όπου η BG συμμετέχει με σημαντικό ποσοστό στον τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου, με δύο γραμμές παραγωγής, του Idku, όπου επίσης έχει δικαιώματα εξαγωγής LNG της τάξης των 3,6 εκατομμύριων τόνων το χρόνο… Η ολοκλήρωση της συμφωνίας υπόκειται σε κάποιες ρυθμιστικές εγκρίσεις, καθώς επίσης σε κάποιους συνήθεις όρους που διέπουν το κλείσιμο τέτοιων συμφωνιών.»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας κ. Λακκοτρύπης είπε: «Είναι πολύ σημαντικό ότι τα εμπορικά συμφέροντα ευθυγραμμίζονται με τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για προμήθεια φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο.»

Στη συνέχεια θα εξετάσουμε πιο προσεκτικά αυτή την εξαγορά μέσα στα πλαίσια των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται από τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και των πετρελαϊκών εταιρειών Noble και BG.

Οικονομική εκτίμηση της Συμφωνίας

Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οποιεσδήποτε άλλες οικονομικές λεπτομέρειες εκτός από το γεγονός ότι η τιμή που θα καταβάλει η BG για να αποκτήσει μερίδιο 35% ανέρχεται στα $165 εκατομύρρια, το οποίο με τη σειρά του διαμορφώνει την τρέχουσα αξία του κοιτάσματος Αφροδίτη στα $471 εκατομύρρια. Η Noble θα παραμείνει διαχειριστής του κοιτάσματος με μερίδιο 35% και η Delek θα συνεχίσει να κατέχει το υπόλοιπο μερίδιο που ανέρχεται στο 30% των μετοχών. Η Noble, επίσης, πώλησε τα μερίδιά της στα κοιτάσματα Tanin και Karish στην ισραηλινή ΑΟΖ προς την Delek, αντλώντας έτσι συνολικά $238 εκατομύρρια.

Ήδη, κάποιοι αναλυτές έχουν αποφανθεί ότι η BG εξασφάλισε το συγκεκριμένο κοίτασμα φθηνά. Πιο συγκεκριμένα, κατά τους διεθνείς αναλυτές Tudor, Pickering, Holt&Co (TPH), η αξία του φυσικού αερίου της Αφροδίτης από τη συγκεκριμένη συμφωνία καθορίζεται στο $0,1 ανά mmbtu, δηλαδή κατά πολύ χαμηλότερη από την τιμή των $0,5 ανά MMBtu που καταβάλλεται για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, που κυμαίνεται περίπου στα $0,5 ανά MMBtu.

«Δεδομένης της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και του πλεονάσματος LNG στην αγορά, οι χαμηλές τιμές δεν αποτελούν έκπληξη, αλλά το μέγεθος της πτώσης είναι εντυπωσιακό», είπε η TPH. Ανέφεραν επίσης ότι η αξία της συμφωνίας ωχριά μπροστά στην τεράστια δυνητική αξία σε υδρογονάνθρακες του Θαλασσοτεμαχίου 12. Μπορεί μάλιστα η τιμή να αποδειχθεί ακόμη πιο φθηνή αν δυνητικά αλλά μικρότερα κοιτάσματα που ήδη έχουν εντοπιστεί στη συνέχεια επιβεβαιωθούν μετά από περαιτέρω γεωτρήσεις. Στην πραγματικότητα, η TPH έφθασε στο σημείο να πει ότι «τελικά, η πώληση του κυπριακού κοιτάσματος φυσικού αερίου παρέχει έναν αρνητικό δείκτη για άλλα κοιτάσματα στον διεθνή χώρο».

Το γεγονός είναι ότι προηγούμενες γνωστές συμφωνίες που αφορούσαν εκτιμημένα κοιτάσματα φυσικού αερίου τείνουν να επιβεβαιώσουν τα πιο πάνω. Η CNPC απέκτησε μερίδιο 20% στο Θαλασσοτεμάχιο 4 της ENI στη Μοζαμβίκη, τον Μάρτιο 2013, στην τιμή των $0,38 ανά mmBTU. Ένα χρόνο αργότερα η Woodside πρόσφερε $0,25 ανά mmBTU για μερίδιο 25% του Leviathan, με πρόσθετες πληρωμές που θα έπρεπε να γίνουν με την επίτευξη ορισμένων ορόσημων του έργου.

Επιπρόσθετα, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι αν και η προσφορά των $155 εκατομμυρίων που έκανε η Delek τον Ιούνιο του 2015 για να αποκτήσει το 19,9% από το 70% της Noble στο Θαλασσοτεμάχιο 12 αντιστοιχούσε με $0,16 ανά mmBTU, δηλαδή σημαντικά καλύτερη από την προσφορά της BG, η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε.

Ταυτόχρονα, πρέπει να επισημάνουμε ότι η συμφωνία αυτή της BG στρατηγικά δένει με τις δραστηριότητές της στην Αίγυπτο και συνεπώς δυσχεραίνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από το Leviathan προς το Idku.

Η απόδοση της Noble

Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι γιατί η Noble δεν προχώρησε με την Delek ενώ συμφώνησε να πωλήσει το μισό από το μερίδιό της τόσο φθηνά. Η απάντηση βρίσκεται στις συνέργειες με το Idku, καθώς επίσης και στα οικονομικά της αποτελέσματα το τρέχον έτος. Τα αποτελέσματα της Νoble στο τέλος του τρίτου τριμήνου (Q3) του 2015 δείχνουν μια σημαντική απώλεια εσόδων, που καταλήγει σε ζημιά της τάξης των $0,21 ανά μετοχή, σε υψηλό χρέος προς ίδια κεφάλαια, και μειωμένη ρευστότητα για λειτουργικές ή/και κεφαλαιουχικές δαπάνες. Αυτή η απόδοση είναι χαμηλότερη του μέσου όρου πετρελαϊκών εταιρειών με όμοια μεγέθη, και τη θέτει υπό αυξημένη οικονομική πίεση. Αναπόφευκτα, λοιπόν, η Noble λαμβάνει τα δέοντα μέτρα για να βελτιώσει την απόδοσή της.

Η Noble μείωσε τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες το 2015 κατά $100 εκατομμύρια, απέλυσε το 10% του εργατικού της δυναμικού, ενώ αναμένονται και άλλες απολύσεις, και κατέστησε σαφές ότι κατά το 2016 οι δαπάνες της θα περιοριστούν μέσα στα πλαίσια των εσωτερικών πλεονασμάτων από τις δραστηριότητές της. Προς τούτο η Noble ανακοίνωσε: «Ενώ θα έχουμε τα μάτια μας προσηλωμένα στο μέλλον, αναμένουμε μείωση στις επενδύσεις το 2016 μέσα στα πλαίσια της ταμιακής μας ροής. Τα επίπεδα των δραστηριοτήτων μας αναμένονται να είναι χαμηλότερα μέχρι που οι τιμές των βασικών αγαθών να μπορούν να στηρίξουν αυξημένα επίπεδα επενδύσεων.» Και δεδομένου ότι οι τιμές των συγκεκριμένων βασικών αγαθών δεν αναμένονται να ανέβουν σύντομα, οι δραστηριότητες της Noble μπορεί να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Noble υπέστη ακόμη ένα οικονομικό πλήγμα όταν αποφάσισε να αναβάλει επ' αόριστον την εισαγωγή στο χρηματιστήριο θυγατρικής της που ασχολείται με την επεξεργασία, αποθήκευση, μεταφορά και προώθηση υδρογονανθράκων και παράγωγων στις ΗΠΑ. Από την εισαγωγή στο χρηματιστήριο η Noble στόχευε να αντλήσει £238 εκατομμύρια. Αυτά τα κεφάλαια προορίζονταν να βελτιώσουν την απόδοση της εταιρείας στις ΗΠΑ.

Τα $238 εκατομμύρια που απέδωσαν οι ρευστοποιήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο καλύπτουν το πιο πάνω ποσό ακριβώς και παρέχουν στη Noble την αναγκαία ρευστότητα ενόσω συνεχίζει να σχεδιάζει τις δαπάνες του 2016.

Οι χαμηλές τιμές αποθαρρύνουν επενδυτικές δαπάνες

Ο Υπουργός Ενέργειας κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η παραγωγή πιθανώς να αρχίσει το 2020. Στην πραγματικότητα όμως η ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη θα εξαρτηθεί από τις τιμές για LNG στα συμβόλαια προπώλησης της BG καθώς και στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη οι οποίες είναι ήδη πολύ χαμηλές και αποθαρρύνουν κεφαλαιουχικές δαπάνες για την ανάπτυξη κοιτασμάτων. Οι τιμές έχουν φτάσει τα $6-$7 ανά mmBTU και αναμένονται να παραμείνουν σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Εξίσου ενδιαφέρον θα είναι να δούμε σε ποια τιμή η BG διατίθεται να αγοράσει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Αφροδίτη. Δεδομένου του σημερινού επιπέδου τιμών αναμένεται ότι η τιμή αγοράς θα είναι αρκετά χαμηλή.

Ωστόσο, παραμένει να είναι μια καλή συμφωνία για όλα τα μέρη και την κατάλληλη στιγμή θα μπορούσε να προωθήσει την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη. Όπως σχολίασε η εταιρεία αναλυτών TPH, η επιχειρηματική συνεργασία της Noble με ένα συνεταίρο με το κύρος της BG παραμένει το πιο λαμπρό στίγμα της συμφωνίας. Επιπρόσθετα από ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο σε δραστηριότητες στον τομέα της Εξερεύνησης & Παραγωγής η BG σύντομα θα έχει ολοκληρώσει την εξαγορά της από τη Shell, που αναμένεται μέσα του 2016, με το νέο σχήμα να αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη εταιρεία σε LNG παγκοσμίως. Παραμένει βεβαίως να δούμε τη διαχείριση του ενεργητικού της BG από τη Shell, που μπορεί να επηρεάσει τον τερματικό στο Idku.

Η ευκαιρία για την BG

Στο μεταξύ, συγκριτικά η οικονομική θέση της BG είναι πολύ καλύτερη, με ισχυρή ρευστότητα, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης εξοικονομήσεων της τάξης των $300 εκατομμυρίων για το 2015. Συνεπώς έχει τη δυνατότητα κυριολεκτικά να «αρπάζει» φθηνά κοιτάσματα όπως το Αφροδίτη, ιδιαίτερα όταν δένουν στρατηγικά με τις δραστηριότητές της στην Αίγυπτο.

Ταυτόχρονα, ως κάτοχος του 35% του κοιτάσματος, η BG θα υλοποιεί κέρδη σε όλα τα στάδια παραγωγής, διάθεσης, επεξεργασίας και πώλησης του φυσικού αερίου του κοιτάσματος Αφροδίτη. Η αλλαγή στη δομή των μετόχων και της εταιρείας έχει διαφοροποιήσει το προφίλ κινδύνου των εξαγωγών από το κοίτασμα Αφροδίτη προς την Αίγυπτο και τις καθιστά πιο ελκυστικές σε σύγκριση με τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα.

Στην πραγματικότητα, η συμφωνία με την BG δεν θα μπορούσε να είχε γίνει σε καλύτερη στιγμή για τη Noble αφού ταυτόχρονα της δίνει πρόσβαση στην τεχνογνωσία, στις γνώσεις μάρκετινγκ αλλά και στην οικονομική επιφάνεια της BG. Την ίδια στιγμή η συμφωνία είναι σημαντική αφού πλέον η BG θα επιμεριστεί μέρος του κόστους ανάπτυξης του κοιτάσματος, που υπολογίζεται στα $2,5-$3,0 δισ.

Χαράλαμπος Έλληνας

SOURCE